محمد طهماسبی؛ عبداله گلمحمدی؛ علی نعمت اله زاده؛ مهدی داوری؛ اسماعیل چمنی
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثر غلظت (75، 150، 300، 600 و μL.L-11200) اسانس گیاهان آویشن شیرازی، دارچین و مرزه خوزستانی و زمان تماس (18، 23 و 28 ساعت) در کنترل قارچ Rhizopus stolonifer و مدلسازی و بهینه یابی خواص ضد قارچی اسانس های مذکور با استفاده از روش سطح پاسخ بود. همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس ها نیز شناسایی شد. براساس نتایج حاصل، در هر سه اسانس با ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی اثر غلظت (75، 150، 300، 600 و μL.L-11200) اسانس گیاهان آویشن شیرازی، دارچین و مرزه خوزستانی و زمان تماس (18، 23 و 28 ساعت) در کنترل قارچ Rhizopus stolonifer و مدلسازی و بهینه یابی خواص ضد قارچی اسانس های مذکور با استفاده از روش سطح پاسخ بود. همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس ها نیز شناسایی شد. براساس نتایج حاصل، در هر سه اسانس با افزایش غلظت، خاصیت ضدقارچی افزایش یافت اما اثر زمان در سه اسانس متفاوت بود؛ با گذشت زمان در اسانس آویشن شیرازی خاصیت ضد قارچی افزایش و در دو اسانس دیگر کاهش یافت. علاوه بر این، با توجه به نتایج بهینه یابی، اسانس دارچین با غلظت های μL.L-1133/120 و μL.L-1152/301 و زمان در معرض بودن 380/24 و 802/22 ساعت و مرزه خوزستانی با غلظت های μL.L-1697/224 و μL.L-1803/550 و زمان در معرض بودن 23 ساعت به ترتیب برای بازدارندگی 50 و100 درصدی، دارای بیش ترین و کم ترین اثر در بازدارندگی رشد میسلیومی این قارچ بودند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که روش سطح پاسخ می تواند به عنوان یک روش مناسب و دقیق در مدلسازی و بهینه یابی فعالیت ضد قارچی این اسانس ها مطرح گردد.
دیگر روشهای مرتبط با بیوکنترل
عسگر عباداللهی؛ ابراهیم تقی نژاد؛ مهدی داوری
چکیده
در تحقیق حاضر، بهینهسازی و مدلسازی فعالیت بازدارندگی رشد میسلیومی و سمیت تدخینی اسانس آویشن باغی با استفاده از روش سطح پاسخ، بهترتیب روی دو قارچ مهم بیماریزای Fusarium graminearum و Botrytis cinerea و سوسک زیانآور غلات (Rhyzopertha dominica F.) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اجزای شیمیایی اسانس مذکور با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیفسنج جرمی ...
بیشتر
در تحقیق حاضر، بهینهسازی و مدلسازی فعالیت بازدارندگی رشد میسلیومی و سمیت تدخینی اسانس آویشن باغی با استفاده از روش سطح پاسخ، بهترتیب روی دو قارچ مهم بیماریزای Fusarium graminearum و Botrytis cinerea و سوسک زیانآور غلات (Rhyzopertha dominica F.) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اجزای شیمیایی اسانس مذکور با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیفسنج جرمی بررسی شد و کارواکرول (99/27 درصد)، تیمول (76/12 درصد)، ژرانیول (91/8 درصد) و ژرانیل استات (60/7 درصد) بهعنوان ترکیبات عمده آن شناسایی شدند. غلظتهای مورد استفاده اسانس و افزایش زمان در معرض قرارگیری بهصورت معنیداری باعث کاهش رشد میسلیومی قارچها و افزایش مرگومیر حشره آفت شد. شرایط بهینه جهت حصول بیشینه بازدارندگی از رشد میسلیومی در قارچ F. graminearum (67/88 درصد)، زمان 59/88 ساعت و غلظت 67/486 پیپیام بهدست آمد. همچنین زمان 01/74 ساعت و غلظت 96/552 پیپیام، سبب ایجاد بیشترین بازدارندگی رشدی در قارچ B. cinerea (43/94 درصد) میشود. غلظت 10/43 میکرولیتر بر لیتر و مدت زمان 60 ساعت بهعنوان شرایط بهینه برای دستیابی به مرگومیر 23/72 درصدی سوسک زیانآور غلات برآورد شد. نتایج نشان دادند که اسانس آویشن باغی پتانسیل لازم را برای مدیریت قارچهای بیماریزای F. graminearum و B. cinerea و سوسک زیانآور غلات دارا میباشد.
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
رباب اعزازی؛ مهدی داوری
چکیده
برهموم یکی از فرآوردههای جانبی با ارزش زنبورعسل میباشد که زنبورهای کارگر با جمعآوری صمغ گیاهان و مخلوط کردن آن با آنزیمهای خود، مادهای چسبناک، موممانند و معطر را تولید میکنند. برخی خواص بیولوژیکی از قبیل خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و آنتیاکسیدانی برای این ماده به اثبات رسیده است. در این پژوهش، فعالیت مهار کنندگی عصاره ...
بیشتر
برهموم یکی از فرآوردههای جانبی با ارزش زنبورعسل میباشد که زنبورهای کارگر با جمعآوری صمغ گیاهان و مخلوط کردن آن با آنزیمهای خود، مادهای چسبناک، موممانند و معطر را تولید میکنند. برخی خواص بیولوژیکی از قبیل خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و آنتیاکسیدانی برای این ماده به اثبات رسیده است. در این پژوهش، فعالیت مهار کنندگی عصاره اتانولی برهموم روی چهار قارچ بیماریزای پس از برداشت گیاهی شامل Aspergillus flavus (عامل کپک زرد پسته)، Botrytis cinerea، A. tubingensis وCladosporium cladosporioides (قارچهای عامل پوسیدگی میوه انگور) بررسی شد. برای این منظور، ابتدا عصاره اتانولی برهموم در غلظتهای 50، 100، 250، 500 و 1000 میکروگرم بر میلیلیتر به محیط کشت PDA افزوده شد. سپس دیسک میسلیومی جوان قارچی در مرکز محیط کشت حاوی عصاره، مایهزنی و میزان رشد آنها اندازهگیری و میزان درصد بازدارندگی عصاره تعیین شد. نتایج نشان داد که بین گونههای قارچی، غلظتهای عصاره و همچنین برهمکنش بین گونههای قارچی و غلظتهای مختلف آن تفاوت معنیداری (P≤0.01) وجود دارد. گونههای قارچی، میزان حساسیت متفاوتی در مواجهه با غلظت مشخص از عصاره مزبور نشان دادند، ولی به طور کلی بیشترین درصد بازدارندگی در بیشترین غلظت مورد استفاده مشاهده شد. قارچهای A. tubengensis و C. cladosporioides به ترتیب با %88/80 و %11/79 بیشترین درصد بازدارندگی از رشد را در غلظت µg/L 1000 عصاره مزبور نشان دادند. با توجه به نتایج این تحقیق میتوان گفت که برهموم بهعنوان فرآوردهای طبیعی، پتانسیل ضدقارچی دارد و میتوان پس از تحقیقات تکمیلی از آن برای مهار زیستی بیماریهای پس از برداشت قارچی بهره برد.
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
مهدی بهنامیان؛ زیور نجفی؛ مهدی داوری؛ سارا دژستان
چکیده
یکی از بیماریهای رایج قارچ دکمهای در ایران، بیماری حباب تر است که توسط قارچ Mycogone perniciosa ایجاد میشود. در مطالعه حاضر، به منظور توسعه کنترل بیولوژیک و تولید محصول سالم، اثر ضدقارچی اسانس برخی گیاهان دارویی معطر به عنوان جایگزینی برای قارچکشهای شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، قارچ M. perniciosa از قارچ دکمهای سفید ...
بیشتر
یکی از بیماریهای رایج قارچ دکمهای در ایران، بیماری حباب تر است که توسط قارچ Mycogone perniciosa ایجاد میشود. در مطالعه حاضر، به منظور توسعه کنترل بیولوژیک و تولید محصول سالم، اثر ضدقارچی اسانس برخی گیاهان دارویی معطر به عنوان جایگزینی برای قارچکشهای شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، قارچ M. perniciosa از قارچ دکمهای سفید (Agaricus bisporus cv. Sylvan 737) مبتلا به بیماری حباب تر جداسازی شد. سپس به منظور ارزیابی امکان کنترل بیولوژیک قارچ عامل بیماری، اثر شش اسانس گیاه سیر، پونه، پونه کوهی، اسطوخودوس، آویشن کوهی و اکالیپتوس در برابر M. perniciosa و اثر آنها روی میسلیوم قارچ دکمهای سفید در غلظتهای 100، 500، 1000، 1500 و 2000 میکرولیتر در لیتر مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، آویشن کوهی و پونه کوهی بسیار سمی بوده و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و قارچکشی (MFC) آنها روی M. perniciosa به ترتیب 300 و 500 میکرولیتر بر لیتر بود. اسانس سیر، اثر قارچکشی خود را روی M. perniciosa (1000 میکرولیتر بر لیتر) در غلظتی پایینتر از قارچ دکمهای (1400 میکرولیتر بر لیتر) نشان داد. بهطور کلی، اسانسهای سیر و اسطوخودوس به ترتیب به عنوان مؤثرترین و ضعیفترین اسانسها علیه M. pernociosa شناخته شدند. آنالیز GC-MS نیز نشان داد که به ترتیب Trisulfide, di-2-propenyl، Piperitenone oxide، Thymol، 1,8-Cineole، Thymol و Spathulenol اجزای اصلی شش اسانس فوق میباشند. با توجه به نتایج و با درنظرگرفتن ذائقه مصرفکنندگان به نظر میرسد اسانس سیر میتواند پس از تحقیقات تکمیلی به عنوان یک جایگزین مناسب ترکیبات شیمیایی برای کنترل بیماری حباب تر مد نظر قرار گیرد.
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
مهدی داوری؛ رباب اعزازی
چکیده
انگور همانند دیگر محصولات باغی به دلیل داشتن رطوبت زیاد، pH نسبی پایین و غنی بودن از مواد غذایی، در معرض حملة انواع بیمارگرهای قارچی در مراحل برداشت و انبارداری قرار دارد. در این تحقیق، در آغاز اقدام به جداسازی قارچهای بیماریزای پس از برداشت انگور در منطقة مشگینشهر شد و قارچهای Botrytis cinerea و Cladosporium cladosporioides بهعنوان گونههای ...
بیشتر
انگور همانند دیگر محصولات باغی به دلیل داشتن رطوبت زیاد، pH نسبی پایین و غنی بودن از مواد غذایی، در معرض حملة انواع بیمارگرهای قارچی در مراحل برداشت و انبارداری قرار دارد. در این تحقیق، در آغاز اقدام به جداسازی قارچهای بیماریزای پس از برداشت انگور در منطقة مشگینشهر شد و قارچهای Botrytis cinerea و Cladosporium cladosporioides بهعنوان گونههای غالب شناسایی شدند. Aspergillus tubingensis نیز به عنوان عامل پوسیدگی و زهرابهزا (توکسینزا) روی انگور و کشمش برای این بررسی انتخاب شد. سپس به منظور ارزیابی امکان کنترل زیستی (بیولوژیک) آنها، تأثیر دو گونة Trichoderma harzianum T447 و T. hamatum T622 و اسانس چهار گیاه دارویی پونة کوهی، نعناع خوراکی، رازیانه و بومادران در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که هر دو گونة قارچ آنتاگونیست در رقابت تغذیهای موفقتر از قارچهای بیمارگر هستند، ترکیبات فرّار این قارچها بیشترین تأثیر بازدارندگی را در تعامل با C. cladosporioides نشان دادند. غلظت 10 درصد ترشحات برون یاختهای جدایة T. harzianum T447 نیز بازدارندگی بیش از 85 درصد علیه قارچهای بیمارگر نشان داد. همچنین معلوم شد که بین گونة قارچی، نوع اسانس و غلظتهای مختلف آن در میزان بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچها تفاوت معنیداری (01/0P≤) وجود دارد. پونة کوهی و رازیانه به ترتیب بهعنوان مؤثرترین و ضعیفترین اسانسها شناخته شدند. تجزیة GC-MS چهار اسانس نامبرده نیز نشان داد که به ترتیب پیپریتون و سیسپیپریتون اکسید، المنتون، دیمتیل-4 (ای)6-اکتادین-2-ال و ترنسآنتول اجزای اصلی آنها هستند. با توجه به بازدارندگی مناسب اسانسها و قارچهای کنترل زیستی نامبرده، تحقیقات تکمیلی در زمینة بهکارگیری آنها برای کنترل بیماریهای پس از برداشت انگور توصیه میشود.