کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
ذبیح اله اعظمی؛ راضیه نصیرپور؛ فرناز فکرت؛ حمید رضا علیزاده
چکیده
نماتدهای ریشه گرهی از نظر اقتصادی از بیمارگرهای مهم گیاهی در جهان محسوب میشوند. استفاده از عوامل کنترل زیستی معمولاً با ثباتتر و امن برای محیط زیست هستند. در این پژوهش اثر قارچ Glomus mosseae (Gm) و بقایای کلم قمری (Brassica oleracea) و ترکیب آنها روی کنترل نماتد مولد ریشه گرهی گوجهفرنگی Meloidogyne javanica در شرایط گلخانهای مورد مطالعه قرار گرفت. به ...
بیشتر
نماتدهای ریشه گرهی از نظر اقتصادی از بیمارگرهای مهم گیاهی در جهان محسوب میشوند. استفاده از عوامل کنترل زیستی معمولاً با ثباتتر و امن برای محیط زیست هستند. در این پژوهش اثر قارچ Glomus mosseae (Gm) و بقایای کلم قمری (Brassica oleracea) و ترکیب آنها روی کنترل نماتد مولد ریشه گرهی گوجهفرنگی Meloidogyne javanica در شرایط گلخانهای مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور ترکیب تیمارها، نشاهای گوجهفرنگی کلنیزه شده توسط قارچ ریشه به گلدانهای حاوی بقایای کلم قمری در مقادیر نیم و یک درصد منتقل گردید و تلقیح و آلودهسازی تمامی تیمارها با نماتد بعد از یک هفته انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد ترکیب قارچ ریشه Gm + 1% کلم، بهطور معنیداری (05/0P<) باعث افزایش شاخصهای رشدی گیاه و کاهش زادولد نماتد (با مقدار لگاریتم 95/4) شد. مقایسه کاربرد هر یک از این عوامل به تنهایی در کنترل نماتد ریشه گرهی نشان داد که عملکرد بقایای کلم بهتر از قارچ Gm بوده و شاخصهای رشدی را افزایش داده است. در مجموع میتوان تولید نشاهایی همراه با ریشه کلنیزه شده با G. mosseae و نیز اصلاح خاک با بقایای کلم، جهت کنترل این نماتد به منظور کاهش کود و سموم شیمیایی در کشاورزی پایدار را پیشنهاد کرد.
دیگر روشهای مرتبط با بیوکنترل
آمنه مظلومی لیلی؛ حمیدرضا علیزاده؛ ناصر برومند؛ ذبیح الله اعظمی ساردویی
چکیده
گونههای جنس تریکودرما از عوامل مهم بهبوددهندة رشد گیاهان هستند و شناسایی شرایط بهینة خاک برای بهبود فعالیت آنها سودمند است. در این پژوهش تأثیر پنج سویه از گونههای مختلف جنس تریکودرما شامل: Trichoderma harzianum Tr6،T. harzianum T22،T. asperellum T34، T. atroviride P1وT. harzianum Tr9 در شرایط گلخانه روی گیاه خیار بررسی شدند و استرین برتر بهمنظور بررسی تأثیر آن بر ...
بیشتر
گونههای جنس تریکودرما از عوامل مهم بهبوددهندة رشد گیاهان هستند و شناسایی شرایط بهینة خاک برای بهبود فعالیت آنها سودمند است. در این پژوهش تأثیر پنج سویه از گونههای مختلف جنس تریکودرما شامل: Trichoderma harzianum Tr6،T. harzianum T22،T. asperellum T34، T. atroviride P1وT. harzianum Tr9 در شرایط گلخانه روی گیاه خیار بررسی شدند و استرین برتر بهمنظور بررسی تأثیر آن بر بهبود رشد گیاه خیار و نیز ارزیابی پایداری آن در خاکهای مختلف شامل: خاک نرمال، خاک دارای کمبود عنصر فسفر و پتاسیم، خاک قلیایی، خاک با دو سطح شوری و خاک اسیدی آزمایش شد. نتایج آزمایشها نشان داد که تأثیر قارچ مزبور در خاکهای دارای تنشهای شوری و کمبود عناصر پتاسیم و فسفر بر صفات رشدی مورد بررسی در گیاه خیار به لحاظ آماری معنیدار بوده است. بیشترین و کمترین میانگین فراوانی جمعیت قارچ بهترتیب در خاک اسیدی و خاک خیلی شور بهدست آمد. در نهایت، میتوان نتیجه گرفت که یکی از دلایل پایینبودن جمعیت تریکودرما در برخی خاکها مناسبنبودن شرایط خاک است و در صورت ترمیم جمعیت آن از طریق افزودن سویههای موفق قارچ به خاک، میتواند در خاکهای تحت تنش، رشد گیاهان را بهبود بخشد.
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
حمیدرضا علیزاده؛ محسن فرزانه؛ ذبیح الله اعظمی
چکیده
کاربرد اسانسها در کنترل بیمارگرهای گیاهی عموماً بهدلیل محلولیت پایین در آب، فشار بخار بالا و ناپایداری فیزیکی و شیمیایی با دشواریهایی همراه است. یکی از روشهای بهحداقلرساندن این تأثیرات، استفاده از سیستم نانوامولسیون است. افزون بر این ضمن سهولت کاربرد و پایداری باعث افزایش خواص ضد میکروبی نیز میشود. در این تحقیق، پس از ...
بیشتر
کاربرد اسانسها در کنترل بیمارگرهای گیاهی عموماً بهدلیل محلولیت پایین در آب، فشار بخار بالا و ناپایداری فیزیکی و شیمیایی با دشواریهایی همراه است. یکی از روشهای بهحداقلرساندن این تأثیرات، استفاده از سیستم نانوامولسیون است. افزون بر این ضمن سهولت کاربرد و پایداری باعث افزایش خواص ضد میکروبی نیز میشود. در این تحقیق، پس از تهیة اسانس دارچین (Cinammon zeylanicum)، نانوامولسیون اسانس تهیه و مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن مشخص شد. اندازة ذرهای نانوامولسیون 97/3±33/115 نانومتر تعیین شد. امولسیون و نانوامولسیون اسانس بههمراه قارچکش تیابندازول در غلظتهای مختلف مادة مؤثره برای کنترل قارچهای Rhizopus stolonifer و Botrytis cinerea عامل پوسیدگی میوة توتفرنگی مطالعه شدند. نتایج در محیط کشت جامد PDA نشان داد که امولسیون و نانوامولسیون اسانس دارچین تفاوت معنیداری در فعالیت ضد قارچی نداشت و علیه قارچهای B. cinerea و R. stoloniferبهترتیب حداقل غلظت بازدارندگی کامل برابر 500 و 1000 میکرولیتر مادة مؤثره در لیتر محیط کشت نشان دادند. نتایج روی میوه نشان داد که نانوامولسیون اسانس نسبت به امولسیون اسانس، تأثیر بیشتری در کاهش پوسیدگیهای قارچی میوة توتفرنگی دارد. در بالاترین غلظت کاربردی (2 در هزار)، بین تیابندازول با نانوامولسیون اسانس دارچین تفاوت معنیدار در کاهش پوسیدگی رایزوپوسی میوه مشاهده نشد. در کنترل پوسیدگی خاکستری میوه، ناشی از B. cinerea نانوامولسیون دارچین در غلظتهای 2 در هزار و 1 در هزار بهترتیب با 33/3 و 83/5 درصد پوسیدگی خاکستری میوه، بیشترین تأثیر را در کاهش پوسیدگی داشت. نانوامولسیون اسانس دارچین برای ساخت قارچکشهای طبیعی میتواند توصیه شود.