76043abf2ebed2c

بررسی اثر دما و سه زیر‌گونه از باکتری Bacillus thuringiensis بر تشکیل گره در سیستم ایمنی و برخی پارامتر‌های زیستی شب‌پره مدیترانه‌ای آرد Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تنوع زیستی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته،

2 گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته،

چکیده

باکتری بیمارگر حشرات،Bacillus thuringiensis ، گرم مثبت و اسپورزا است که تعداد زیادی از زیر‌گونه‌های آن شناسایی و معرفی‌شده‌است. پاسخ‌های ایمنی حشرات، پس از بلعیدن Bt یا پروتئین‌های سمی آن فعال‌می‌شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر دما و سه زیر‌گونة B. thuringiensis subspecies thuringiensis (Btt) ، B. thuringiensis subspecies aizawai (Bta) و B. thuringiensis subspecies galleriae (Btg) بر تشکیل گره طی پاسخ ایمنی و برخی پارامتر‌های زیستی شب‌پرة Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) بود. برای آلوده‌سازی بستر غذایی لارو، از غلظت 109 اسپور در میلی‌لیتر استفاده شد. این آزمایش در سه دمای مختلف (20، 25 و 30 درجة سلسیوس)، رطوبت نسبی 5±55 درصد و دورة نوری 16:8 (روشنایی: تاریکی) انجام شد. به‌طور معنی‌دار بیشترین تعداد گره‌ تحت تأثیر زیر‌گونه‌های Bta و Btg در دمای 30 درجة‌سلسیوس و کمترین میزان گره در شاهد در هر سه دما مشاهده‌شد. مدت زمان تا شفیره‌شدن، در هر دما بین سه زیرگونه‌ اختلاف معنی‌دار نداشت. اما، بین دماهای مختلف در هر زیرگونه‌ اختلاف معنی‌دار مشاهده‌شد. همچنین، این مدت زمان در شاهد به‌طور معنی‌دار تحت تأثیر دما قرار‌گرفت. بیشترین میزان تولید شفیره مربوط به دماهای 20 و 25 درجة‌سلسیوس در زیرگونة Bta و شاهد بود که اختلاف معنی‌دار نداشتند. تعداد حشرات کامل در تیمار Bta مشابه شاهد تحت تأثیر دما قرار ‌نگرفت. از آنجا که دما بر تعداد گره‌ها در شاهد تأثیری نداشت، چنین استنباط می‌شود که افزایش دما با تأثیر بر باکتری Bt، تعداد گره‌های تشکیل‌شده را در لارو‌های زنده‌مانده افزایش ‌داده‌ و همچنین، نوع زیر‌گونة باکتری به‌طور معنی‌دار بر آن تأثیر داشته ‌است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات