76043abf2ebed2c

بررسی اثر برخی عوامل زنده و غیر زنده القا کننده مقاومت بر فعالیت آنزیمی و فاکتورهای رشدی لوبیا در حضور ویروس موزاییک زرد لوبیا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

2 گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

3 دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

چکیده

ویروس موزاییک زرد لوبیا (BYMV) متعلق به جنس پوتی‌ویروس(Potyvirus) ، قادر به آلوده کردن طیف وسیعی از گیاهان می‎باشد. این ویروس از طریق مکانیکی و شته به‌صورت ناپایا انتقال می‌یابد. در این پژوهش تاثیر شش تیمار شامل نانو ذرات نقره سنتز شده توسط سویه‌ی CHA0 باکتریP. fluorescens ، سویه 62 قارچ T. harizianum، باکتری P. fluorescens CHA0، عصاره الکلی گیاهان زیتون (Olea europaea) و بومادران (Achillea millefolium) و فسفیت پتاسیم در کاهش خسارت یک سویه‌ِی BYMV در سه ژنوتیپ لوبیا (KS21189، اختر و پاک) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. برای انجام این پژوهش ابتدا گیاهان به‌صورت مکانیکی با یک سویه‌ی BYMV مایه‌زنی شدند. همزمان با ظهور علائم ویروسی‌‌، تیمارهای مختلف روی گیاهان اعمال شد. غلظت ویروس در گیاهان تیمار شده با آزمون DAS-ELISA و بهره‎گیری از آنتی‎سرم چندهمسانه ای BYMV مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی پارامترهای رویشی و زایشی، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و غلظت ویروس در سه ژنوتیپ لوبیا نسبت به BYMV نشان داد که بیشترین تاثیر بر کاهش غلظت ویروس موزاییک زرد لوبیا، مربوط به تیمارهای فسفیت پتاسیم ، عصاره الکلی بومادران و باکتری Pseudomonas fluorescens CHA0 بوده است.

کلیدواژه‌ها


حبیب زاده س، بیکی ف. (1397) پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی (دانش کشاورزی)، دوره 7 شماره 1 صفحه 123-134.
کاظم زاده س، فرخی ن، امین زاده س، علوی س، سرپله ا، ممر آبادی م (1394) خواص ضد میکروبی عصاره خام Trichoderma harzianum و نقش بیوکنترلی آن. مجله پژوهش های سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران). جلد 28 شماره 1صفحه 107-14.
 
Ajit NS, Verma R, Shanmugam V (2006) Extracellular chitinases of fluorescent pseudomonads antifungal to Fusarium oxysporum f. sp. dianthi causing carnation wilt. Current Microbiology 52: 310-316.
Amini Y, Mohammadi A, Zafari D (2014) Trichoderma species associated with medicinal plants. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research 2 (9): 2566-2568.
Anjum T, Fatima S, Amjad S (2012) Physiological changes in wheat during development of loose smut. Tropical Plant Pathology 37 (2): 102-107.
Clark MF, Adams A (1977) Characteristics of the microplate method of enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of plant viruses. Journal of General Virology 34: 475-483.
Di Piero RM, Novaes QSd, Pascholati SF (2010) Effect of Agaricus brasiliensis and Lentinula edodes mushrooms on the infection of passionflower with Cowpea aphid-borne mosaic virus. Brazilian Archives of Biology and Technology 53: 269-278.
Dimitrov DS (2004) Virus entry: molecular mechanisms and biomedical applications. Nature Reviews Microbiology 2: 109-122.
Galdiero S, Falanga A, Vitiello M, Cantisani M, Marra V, Galdiero M (2011) Silver nanoparticles as potential antiviral agents. Molecules 16: 8894-8918.
Galvez G, Morales F (1989) Aphid-transmitted viruses. Centro Internacional de Agricultura Tropical. Cali, Colombia 333-363.
Gozzo F, Faoro F (2013) Systemic acquired resistance (50 years after discovery): moving from the lab to the field.Journal of Agricultural and Food Chemistry 61, 12473–12491.
Guest D, Grant B (1991) The complex action of phosphonates as antifungal agents. Biological Reviews 66: 159-187.
Gravel V, Antoun H, Tweddell RJ (2007) Growth stimulation and fruit  yield improvement of greenhouse tomato  plants  by  inoculation  with Pseudomonas  putida or Trichoderma  atroviride:  Possible  role  of indole acetic acid (IAA). Soil Biologyand Biochemistry39 (8): 1968-1977.
Hagedorn DJ, Inglis D (1986) Handbook of bean diseases. Publication-University of Wisconsin, Cooperative Extension Service.
Hammond J, Hammond R (2003) The complete nucleotide sequence of isolate BYMV-GDD of Bean yellow mosaic virus, and comparison to other potyviruses. Archives of virology 148: 2461-2470.
Hampton R, Jensen A, Hagel G (2005) Attributes of Bean yellow mosaic potyvirus transmission from clover to snap beans by four species of aphids (Homoptera: Aphididae). Journal of Economic Entomology 98: 1816-1823.
Harish S, KavinoM, Kumar N, Balasubramanian P, Samiyappan R (2009) Induction of defense-related  proteins  by  mixtures  of  plant  growth  promoting  endophytic  bacteria  against Banana bunchy top virus. Biological Control 51(1): 16-25.
Howell CR, Hanson LE, Stipanovic RD, Puckhaber LS (2000) Induction of terpenoid synthesis in cotton roots and control of Rhizoctonia solani by seed treatment with Trichoderma virens. Phytopathology 90 (3): 248-252.
Jetiyanon  K,  Kloepper  JW (2002)  Mixtures  of  plant  growth-promoting  rhizobacteria  for  induction of systemic resistance against multiple plant diseases.Biological Control 24(3): 285-291.
Kalishwaralal K, Deepak V, Ramkumarpandian S, Nellaiah H, Sangiliyandi G (2008) Extracellular biosynthesis of silver nanoparticles by the culture supernatant of Bacillus licheniformis. Materials Letters 62: 4411-4413.
Kandan  A,  Ramiah  M,  Vasanthi  VJ,  Radjacommare  R,  Nandakumar  R,  Ramanathan  A, Samiyappan R (2005) Use of Pseudomonas fluorescens-based formulations for management of Tomato  spotted  wilt  virus(TSWV)  and  enhanced  yield  in  tomato.Biocontrol  Science  and Technology 15(6): 553-569.
Magbanua ZV, De Moraes CM, Brooks TD, Williams WP, Luthe DS (2007) Is catalase activity one of the factors associated with maize resistance to Aspergillus flavus? Molecular Plant-Microbe Interactions 20 (6): 697-706.
Mastouri F, Bjorkman T, Harman GE (2010) Seed treatment with Trichoderma harzianum alleviates biotic, abiotic, and physiological stresses in germinating seeds and seedlings. Phytopathology 100 (11): 1213-1221.
McMahon PJ, Purwantara A, Wahab A, Imron M, Lambert S, Keane PJ (2010) Phosphonate applied by trunkinjection controls stem canker and decreases Phytophthorapod rot (black pod) incidence in cocoa in Sulawesi.Australasian Plant Pathology, 39,170–175.
Melby T, Westby M (2009) Inhibitors of viral entry.  Antiviral Strategies. Springer 177-202.
Mould MJR, Xu T, Barbara M, Iscove NN, Heath MC (2003) cDNAs generated fromindividual epidermal cells reveal that differential gene expression predicting subsequent resistance or susceptibility to rust fungal infection occurs prior to the fungus entering the cell lumen. Molecular Plant Microbe Interactions 16 (9): 835-845.
Murphy  JF,  Zehnder  GW,  Schuster  DJ,  Sikora  EJ,  Polston  JE,  Kloepper JW  (2000)  Plant growth-promoting  rhizobacterial  mediated  protection  in  tomato  against Tomato  mottle  virus. Plant Disease 84(7): 779-784.
Lim S, Borza T, Peters RD, Coffin RH, Al-Mughrabi KI, Pinto DM (2013) Proteomics analysis suggestsbroad functional changes in potato leaves triggered by phos-phites and a complex indirect mode of action against Phytophthora infestans. Journal of Proteomics 93,207–223.
Raupach GS, Liu L, Murphy JF, Tuzun S, Kloepper JW (1996) Induced Systemic Resistance in Cucumber and Tomato Against Cucumber Mosaic Cocumovirus Using Plant Growth-Promoting Rhizobacteria (PGPR). Plant Disease, 891-894.
Rebetzke GJ, Richards RA, Condon AG, Farquhar, GD (2006) Inheritance of carbon isotope discrimination in bread wheat (Triticum aestivum L.). Euphytica 150: 97-106.
Reuveni  R,  Raviv  M,  Krasnovsky  A,  Freiman  L,  Medina  S,  Bar  A,  Orion  D(2002) Compost  induces protection against Fusarium oxysporum in sweet basil. Crop Protection 21 (7): 583-587.
Rosegrant MW, Paisner MS, Meijer S, Witcover J (2001) Global food outlook: Trends, alternatives, and choices. International Food Policy Research Institute, 354p.
Schippers B, Bakker A, Bakker P, Van Peer R (1991) Beneficial and deleterious effects of HCN-producing pseudomonads on rhizosphere interactions,  The rhizosphere and plant growth. Springer 211-219.
Segarra G, Jáuregui O, Casanova E, Trillas I (2006) Simultaneous quantitative LC–ESI-MS/MS analyses of salicylic acid and jasmonic acid in crude extracts of Cucumis sativus under biotic stress. Phytochemistry 67: 395-401.
Soliva RC, Elez P, Sebastián M, Martı́n O (2000) Evaluation of browning effect on avocado purée preserved by combined methods. Innovative Food Science & Emerging Technologies 1: 261-268.
Speshock JL, Murdock RC, Braydich-Stolle LK, Schrand AM. Hussain SM (2010) Interaction of silver nanoparticles with Tacaribe virus. Journal of Nanobiotechnology 8: 19.
Tepe B, Donmez E, Unlu M, Candan F, Daferera D, Vardar-Unlu G, Polissiou M, Sokmen A (2004) Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of  Salvia cryptantha (Montbret et Aucher ex Benth.) and Salvia multicaulis. Food Chemistry 84: 519-525.
Tilak K, Ranganayaki N, Pal KDeR, Saxena A, Nautiyal CS, Mittal S, Tripathi A, Johri B (2005) Diversity of plant growth and soil health supporting bacteria. Current Science 89: 136-150.
Wang S, Wu H, Qiao J, Ma L, Liu J, Xia Y, Gao Y (2009) Molecular Mechanism of Plant Growth Promotion and Induced Systemic Resistance to Tobacco Mosaic Virus by Bacillus spp. Journal of Microbiology and Biotechnology.
Vawdrey LL, Westerhuis D (2007). Field and glass house evaluations of metalaxyl, potassium phosphonate,acibenzolar and tea tree oil in managing Phytophthora root rot of papaya in far northern Queensland, Australia.Australasian Plant Pathology, 36,270–276.