کنترل بیولوژیک قارچ Mycogone perniciosa عامل بیماری حباب‌تر قارچ خوراکی با استفاده از چند گونه مخمر در شرایط آزمایشگاه و گلخانه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

چکیده

در پژوهش حاضر تاثیر گونه‌های مخمر S. cervisiae، R. mucilaginosa، P. jadini و P. fermentans در شرایط آزمایشگاهی بر روی قارچ مایکوگون و بیماری حباب تر بررسی گردید. برای این منظور مکانیسم‌های آنتاگونیستی در شرایط آزمایشگاهی با سه روش کشت متقابل، ترکیبات فرار و غیر فرار برای بیمارگر و میزبان بطور جداگانه انجام شد. در آزمون کشت متقابل هر چهار مخمر توانایی محدود کردن و رقابت با بیمارگر را داشتند ولی مخمرهای S. cervisiae، P. jadini و P. fermentans که کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند موثرترین مخمرها در کنترل بیماری حباب تر بودند. ترکیبات فرار هر چهار مخمر باعث کنترل بیمارگر شد و تمام آنها کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند و در کنترل بیماری حباب تر موثر بودند. تأثیر ترکیبات غیر فرار مخمرهای P. fermantans، P. jadini و R. mucilaginosa جهت بازدارندگی از رشد بیمارگر در انتهای آزمایش بیشتر بود ولی با لحاظ تمام نوبت‌های آماربرداری هر چهار مخمر کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند. در شرایط گلخانه نیز تأثیر گونه های مخمر بر کنترل بیماری با بررسی وزن تر کلاهک انجام شد. در شرایط گلخانه مشخص شد بیشترین وزن تر و تعداد قارچ در برداشت اول و دوم مربوط به تیمارهای بدون بیمارگر بود. همچنین در تیمارهای آلوده تأثیر مخمرهای S. cervisiae و P. jadinii در حفظ وزن تر و تعداد قارچ برداشت اول و دوم بیشتر از بقیه بود. در مجموع استفاده از دو گونه مخمر S. cervisiae و P. jadinii جهت مدیریت بیماری پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Arras G,  Arru S (1999) Integrated control of postharvest citrus decay and induction of phytoalexins by Debaryomyces hansenii. Advances in Horticultural Science 76-81.
Batta YA (2004) Effect of treatment with Trichoderma harzianum Rifai formulated in invert emulsion on postharvest decay of apple blue mold. International Journal of Food Microbiology 96(3):281-8.
Benítez T, Rincón AM, Limón MC, Codon AC (2004) Biocontrol mechanisms of Trichoderma strains. International Microbiology 7(4):249-260.
Chen S, Oh SR, Phung S, Hur G, Ye JJ, Kwok SL, Shrode GE, Belury M, Adams LS, Williams D(2006) Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus).
Cancer Research 66: 12026-12034.
Dennis C, Webster J (1971) Antagonistic properties of species-groups of Trichoderma: I. Production of non-volatile antibiotics. Transactions of the British Mycological Society 57(1): 25-IN3.
Di-Francesco A, Martini C, Mari M (2016) Biological control of postharvest diseases by microbial
antagonists: how many mechanisms of action? European Journal of Plant Pathology 10: 1-7.
El-Ghaouth A, Wilson CL, Wisniewski M (1998) Ultrastructural and cytochemical aspects of the biological control of Botrytis cinerea by Candida saitoana in apple fruit. Phytopathology 88 (4): 282-291.
Gholam Nejad J, Etebarian HR, Naserinasab F (2013) Induction of defense responses and biological control of blue mold of apple fruit (Penicillium expansum) with Rhodotorula mucilaginosa A1. Journal of Plant Disease Research 1 (4): 47-60. (In Persian).
Kouser S, Shah S (2013) Isolation and identification of Mycogone perniciosa, causing wet bubble disease in Agaricus bisporus cultivation in Kashmir. African Journal of Agricultural Research 8(38): 4804-4809.
Lillbro M (2005) Biocontrol of Penicillium Roqueforti on grain: A comparison of mode of action of several yeast species [MSc]. [Uppsala, Sweden]: Swedish University of Agricultural Sciences.
Liu J, Wisniewski M, Droby S, Norelli J, Hershkovitz V, Tian S, Farrell R (2012) Increase in antioxidant gene transcripts, stress tolerance and biocontrol efficacy of Candida oleophila following sublethal  oxidative stress exposure. FEMS Microbiology Ecology 80: 578-590.
Liu J, Sui Y, Wisniewski M, Droby S, Liu Y (2013) Utilization of antagonistic yeasts to manage postharvest fungal diseases of fruit. International Journal of Food Microbiology 167(2): 153-160.
Mari M, Martini C, Spadoni A, Rouissi W, Bertolini P (2012) Biocontrol of apple postharvest decay by Aureobasidium pullulans. Postharvest Biology and Technology 73: 56-62.
Mercier J, Wilson CL (1995) Effect of wound moisture on the biocontrol by Candida oleophila of gray mold rot (Botrytis cinerea) of apple. Postharvest Biology and Technology 6(1-2): 9-15.
Mokhtari M, Etebarian HR, Razavai M, Mirhendi SH (2011) Identification of Rhodotorula Species isolated from apple, using molecular techniques. Iranian Journal of Plant Protrction Science 42 (1): 33-41. (In Persian).
Mukhtar K, Asgher M, Afghan S, Hussain K, Zia-ul-Hussnain S (2010) Comparative study on two commercial strains of Saccharomyces cerevisiae for optimum ethanol production on industrial scale. Biomedicine and Biotechnology 2: 1-5.
Ranjbar Chahrborj S, Shirzad A, Arzanlou M (2016) Evaluation of the biocontrol ability of Pichia membranaefaciens yeast against Aspergillus tubingensis and Penicillium crustosum causing bunch rot disease in grapes. Biological Control of Pests and Plant Diseases 5 (1): 97-110. (In Persian).
Sanz Ferramola MI, Benuzzi D, Calvente V, Calvo1 J, Sansone G, Cerutti S, Raba J (2013) The use of siderophores for improving the control of postharvest diseases in stored fruits and vegetables. Science, Technology and Education 13: 1385-1395.
Sharma MV, Sagar A, Joshi M (2015) Study on antibacterial activity of Agaricus bisporus (Lang.) Imbach. International Journal of Current Microbiology and Applied Science 4: 553-558.
Spadaro D, Zhang D, Garibaldi A, Gullino ML (2011) Role of competition for iron and cell wall degrading enzymes in mechanism of action of postharvest biocontrol agents. International Society for Horticultural Science 905: 87-102.
Weller DM (1988) Biological control of soilborne plant pathogens in the rhizosphere with bacteria. Annual Review of Phytopathology 26(1): 379-407.
Yazgi M, Awad D, Jreikous B (2015) Screening of the antifungal activity of plant Mentha longifolia crude extracts against two fungi Alternaria citri and Fusarium moniliforme. Journal of Entomology and Zoology Studies 3: 359-364.
Zeppa G, Allegrone G, Barbeni M, Guarda PA (1990) Variability in the production of volatile metabolites by Trichoderma viride. Annali di Microbiologia ed Enzimologia 90(2):171-176.