76043abf2ebed2c

تأثیر چهار استرین پروبیوتیک Pseudomonas spp. و Bacillus spp. در افزایش فاکتورهای رشدی و کاهش شاخص‌های بیماری در دو رقم پسته در حضور نماتد ریشه‌گرهی (Meloidogyne incognita)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری بیماری‌شناسی‌گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 استادیار، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، مرکز تحقیقات پسته، سازمان توسعه و آموزش تحقیقات کشاورزی رفسنجان

4 دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان

چکیده

پتانسیل 4 استرین باکتریایی پروبیوتیک شامل Pseudomonas fluorescens VUPF5, VUPF52 Bacillus cereus IPRI95 و Bacillus subtilis IPRI96 در افزایش فاکتورهای رشدی دو رقم پسته در شرایط حضور و عدم حضور نماتد (Meloidogyne incognita) بررسی شد. آزمایشی بر اساس طرح فاکتوریل با سه فاکتور رقم (بادامی و سرخس)، بیماری (حضور نماتد، عدم­حضور نماتد) باکتری (شاهد، IPRI95, IPRI96, VUPF5, VUPF52) درقالب طرح کاملاً ًتصادفی در سه تکرار انجام پذیرفت. فاکتورهای رشدی به دنبال تیمار باکتریایی در هر دو رقم افزایش نشان داد که مقادیر آن در رقم سرخس در مقایسه با شاهد بیشتر بود. حداکثر مقادیر افزایش‏یافته برای نهال­های پسته تیمارشده با باکتری­ها در حضور نماتد برای طول ساقه برابر با 1/75 و 1/12، طول ریشه 63/50 و 6/29، وزن تر ساقه 115 و 34، وزن تر ریشه 63 و 31، وزن خشک ساقه 41/34 و 52/18 و وزن خشک ریشه 1 و 1/17 درصد به‏ترتیب برای رقم سرخس و بادامی به‏دست آمد. تعداد گال بعد از چهار ماه در حضور باکتری به میزان 7/49 و 4/64  درصد و تعداد کیسه تخم 5/30 و 71 درصد به‏ترتیب در رقم سرخس و بادامی در مقایسه با شاهد کاهش داشتند. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Aballay E, Ordenes P, Martensson A, Persson P (2013) Effects of rhizobacteria on parasitism by Meloidogyne ethiopica on grapevines. European Journal of Plant Pathology 135(1): 137-145.
Ahmad R, Khan MA, Sahi ST, Dogar MA (1992) Reaction and development of selected tomato cultivars against root-knot nematode (M. javanica). Pakistan Journal of Phytopathology 4(1): 37-40.
Aliramaji F, Pourjam E, Karegar A (2005) Some tylenchids associated with pistachio and almond trees in Iran. In: IV International symposium on pistachios and almonds, 22 May, Tehran, Iran. 659-666.
Bakker PA, Pieterse CM, Van Loon LC (2007) Induced systemic resistance by fluorescent Pseudomonas spp. Phytopathology 97(2): 239-243.
Jebeli ameli F (2006) Factors affecting export of pistachio saffron anddates in the non-oil commodities basket. Journal of Agriculture and Development 14(54): 85-102. (in Persian)
Eisenback JD, Triantaphyllou HH (1991) Root-knot nematodes: Meloidogyne species and races, In: Nickle WR (ed.), Manual of agricultural nematology. Marcel Dekker, New York. pp. 191-274.
Farivar Mehin H (1984) Study of the Root-knot Nematodes on Pistachio in Iran. In: Proceeding of the first International Congress of Nematology, 5-10 Aug, Guelph, Ontario, Canada. 26-27.
Fatemy S (2009) Integrated management of pistachio nematodes, In: Ciancio A, Mukerji KG (ed),Integrated management of fruit crops and forest nematodes. Springer, Netherlands. pp. 243-252.
Gharabadian F, Jamali C (2013) Application of amendments in control of root-knot nematode. Journal of Agricultural and Natural Resources 39: 1-3. (in Persian)
Huang Y, Xu C, Ma L, Zhang K, Duan C, Mo M (2010) Characterisation of volatiles produced from Bacillus megaterium YFM3. 25 and their nematicidal activity against Meloidogyne incognita. European Journal of Plant Pathology 126(3): 417-422.
Hussey RS, Barker KR (1973) A Comparison of methods of collecting inocula for Meloidogyne spp., including a new technique. Plant Disease Reporter 57(1): 1025-1028.
Jepson SB (1987) Identification of root-knot nematodes (Meloidogyne species). C.A.B international, UK.
Kavitha J, Jonathan EI, Umamaheswari R (2007) Field application of Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis and Trichoderma viride for the Control of Meloidogyne incognita (Kofoid and White) Chitwood on Sugerbeet. Journal of Biological Control 21(2): 211-215.
Khatamidoost Z, Jamali S, Moradi M, Saberi-Riseh R (2015) Effect of Iranian strains of Pseudomonas spp. on the control of root-knot nematodes on Pistachios. Biocontrol Science and Technology 25(3): 291-301.
Kloepper JW, Leong J, Teintze M, Schroth MN (1980) Enhanced plant growth by siderophores produced by plant growth-promoting rhizobacteria. Nature 286(5776): 885-886.
Kloepper JW, Ryu CM, Zhang S (2004) Induced systemic resistance and promotion of plant growth by Bacillus spp. Phytopathology 94(11): 1259-1266.
Korayem AM, El-Bassiouny HMS, El-Monem AAA, Mohamed MMM (2012) Physiological and biochemical changes in different sugar beet genotypes infected with root-knot nematode. Acta Physiologiae Plantarum 34(5): 1847-1861.
Lian LH, Tian BY, Xiong R, Zhu MZ, Xu J, Zhang KQ (2007) Proteases from Bacillus: a new insight into the mechanism of action for rhizobacterial suppression of nematode populations. Letters in Applied Microbiology 45(3): 262-269.
Madani M, Akhiani A, Damadzadeh M, Kheiri A (2012) Resistance evaluation of the pistachio rootstocks to Meloidogyne species in Iran. Journal of Applied Horticulture 14(2): 134-138.
Manter DK, Delgado JA, Holm DG, Stong RA (2010) Pyrosequencing reveals a highly diverse and cultivar-specific bacterial endophyte community in potato roots. Microbial Ecology 60(1): 157-166.
Ogawa JM, English H (1991) Diseases of temperate zone tree fruit and nut crop. UCANR Publications, USA.
Oka Y, Chet I, Spiegel Y (1993) Control of the root knot nematode Meloidogyne javanica by Bacillus cereus. Biocontrol Science and Technology 3(2): 115-126.
Padgham JL, Sikora RA (2007) Biological control potential and modes of action of Bacillus megaterium against Meloidogyne graminicola on rice. Crop Protection 26(7): 971-977.
Pillay VK, Nowak J (1997) Inoculum density, temperature, and genotype effects on in vitro growth promotion and epiphytic and endophytic colonization of tomato (Lycopersicon esculentum L.) seedlings inoculated with a pseudomonad bacterium. Canadian Journal of Microbiology 43(4): 354-361.
Poi SC, Kabi MC (1979) Effect of Azotobacter inoculation on the growth and yield of jute and wheat. Indian Journal of Agricultural Sciences 49(6): 478-480.
Rokhzadi A, Asgharzadeh A, Darvish F, Nour-Mohammadi G, Majidi E (2008). Influence of plant growth-promoting rhizobacteria on dry matter accumulation and yield of chickpea (Cicer arietinum L.) under field conditions. American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Science 3(2): 253-257.
Siddiqui ZA, Mahmood I (2001) Effects of rhizobacteria and root symbionts on the reproduction of Meloidogyne javanica and growth of chickpea. Bioresource Technology 79(1): 41-45.
Siddiqui IA, Shaukat SS (2002) Rhizobacteria‐Mediated induction of systemic resistance (ISR) in tomato against Meloidogyne javanica. Journal of Phytopathology 150(8-9): 469-473.
Siddiqui IA, Haas D, Heeb S (2005) Extracellular protease of Pseudomonas fluorescens CHA0, a biocontrol factor with activity against the root-knot nematode Meloidogyne incognita. Applied and Environmental Microbiology 71(9): 5646-5649.
Siddiqui ZA, Baghel G, Akhtar MS (2007) Biocontrol of Meloidogyne javanica by rhizobium and plant growth-promoting rhizobacteria on lentil. World Journal of Microbiology and Biotechnology 23(3): 435-441.
 Siddiqui ZA, Akhtar MS (2009) Effects of antagonistic fungi, plant growth-promoting rhizobacteria, and arbuscular mycorrhizal fungi alone and in combination on the reproduction of Meloidogyne incognita and growth of tomato. Journal of General Plant Pathology 75(2): 144-153.
Viaene N, Coyne DL, Kerry BR, Perry RN, Moens M (2006) Biological and cultural management, In: Perry RN, Moens N (ed.), Plant nematology. C.A.B International, UK. PP. 346-369.
Vovlas N, Grammatikaki G, Sonnino A (1994) Response of another culture-derived diploid lines of potato to the root-knot nematode Meloidogyne incognita. Nematologia Mediterranea 22(2): 237-40.
Walters DR, Ratsep J, Havis ND (2013) Controlling crop diseases using induced resistance: challenges for the future. Journal of Experimental Botany 64(5): 1263-1280.
Yildirim E, Taylor AG, Spittler TD (2006) Ameliorative effects of biological treatments on growth of squash plants under salt stress. Scientia Horticulturae 111(1): 1-6.