76043abf2ebed2c

قابلیت بیوکنترلی برخی اسانس‌های گیاهی بر رشد Botrytis cinerea، عامل کپک خاکستری سیب

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، بیوتکنولوژی محصولات باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج؛

2 دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری‌شناسی گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

3 استادیار گروه علوم باغبانی و فضای سبز، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

قارچ‌کش‌های شیمیایی اولین راهکار برای کنترل ضایعات قارچی پس از برداشت میوه‌ها و سبزی‌ها محسوب می‌شوند و این در حالی است که استفادة روزافزون آن‌ها با نگرانی عمومی در ارتباط با آلودگی مواد فاسدشدنی با بقایای قارچ‌کش‌ها و افزایش مقاومت در جمعیت‌های پاتوژن مواجه شده است. بنابراین، پژوهش‌های اخیر، بر توسعه و تکامل راهبردهای کنترلی جایگزین به‌منظور کاهش اتکا بر قارچ‌کش‌های شیمیایی تمرکز کرده است. در این مطالعه، فعالیت بیوکنترلی اسانس‌های گیاهان مرزه، رزماری، نعنا‌فلفلی، آویشن شیرازی و زیرة سبز در شرایط آزمایشگاهی و محیطی در برابر رشد قارچ Botrytis cinerea، عامل کپک خاکستری سیب، ارزیابی شد. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که اسانس‌های آویشن شیرازی، نعنافلفلی و زیرة سبز بالاترین فعالیت بیوکنترلی را در بین اسانس‌های مورد آزمایش دارند؛ همچنین، نتایج آزمایش در شرایط محیطی حاکی از آن است که اسانس‌های مذکور در غلظت 1000 پی‌پی‌ام اثر بازدارندگی معنی‌داری بر رشد Botrytis cinerea دارند. آنالیز گاز ـ کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی اسانس‌های آویشن شیرازی، زیرة سبز و نعنا‌فلفلی نشان داد که به‌ترتیب کارواکرول (19/71 درصد)، گاما ترپینن (41/30 درصد) و منتول (19/51 درصد) اجزای اصلی این اسانس‌ها هستند. با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان اسانس‌های گیاهی را به‌عنوان جایگزینی برای مواد شیمیایی سینتیک پیشنهاد کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Burt S (2004) Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International journal of food microbiology94(3): 223-253.
Chen Y, Zeng H, Tian J, Ban X, Ma B, Wang Y (2013) Antifungal mechanism of essential oil from Anethum graveolens seeds against Candida albicans. Journal of medical microbiology 62(8): 1175-1183.
Derwich E, Benziane Z, Taouil R, Senhaji O, Touzani M (2010) Comparative essential oil composition of leaves of Mentha rotundifolia and Mentha pulegium a traditional herbal medicine in Morocco. American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture4(1): 47-54.
Droby S (2005) Improving quality and safety of fresh fruits and vegetables after harvest by the use of biocontrol agents and natural materials. In: the 1st International Symposium on Natural Preservatives in Food Systems, 30-31 Mar., Princeton, USA, 709.
Elad Y, Williamson B, Tudzynski P, Delen N (2004) Botrytis: biology, pathology and control. Kluwer Academic Publishers, the Netherlands.
Ellis M B, (1971) Dematiaceous Hyphomycetes. Commonwealth Mycological Institute, Kew, England.
Farshbaf-Moghadam M, Omidbaigi R, Sefidkon F (2005) Evaluation of the effect of environmental condition on yield and composition of Mexican tagetes essential oil. Journal of Medicinal Plants 5(18). (In persian)
Hadizadeh I, Peivastegan B, Hamzehzarghani H (2009) Antifungal Activity of Essential Oils from Some Medicinal Plants of Iran against Alternaria alternata. American Journal of Applied Sciences6(5): 857.
Hosseinzadeh H, Ramezani M, Salmani G (2000) Antinociceptive, anti-inflammatory and acute toxicity effects of Zataria multiflora Boiss extracts in mice and rats. Journal of ethnopharmacology73(3): 379-385.
Jobling J (2000) Essential oils: a new idea for postharvest disease control. Good Fruit and Vegetables magazine,11: 50.
Kayhani A, Sefidkon F, Monfared A (2014) The effect of drying an distillation methods on essential oil content and composition of Satureja sahandica Bornm. Iranian Journal of medicinal and aromatic plants 30(2). (In persian).
LopezReyes J G, Spadaro D, Gullino M L, Garibaldi A (2010). Efficacy of plant essential oils on postharvest control of rot caused by fungi on four cultivars of apples in vivo. Flavor and fragrance journal 25(3): 171-177.
Martinez-Romero D, Castillo S, Serrano M, Valverde J M, Guillen F, Valero D (2005) The use of natural aromatic essential oils helps to maintain postharvest quality of Crimson table grapes. Acta Horticultuare 682: 1723-1727.
Özcan M, Boyraz N (2000) Antifungal properties of some herb decoctions. European Food Research and Technology212(1): 86-88.
Peyghami-Ashnaei S, Farzaneh M, Hadian J, Sharifi-Tehrani A, Ghorbanpoor M (2008) Evaluation of antifungal activity of some plant essential oils against the grey mold of apple caused by Botrytis cinerea. Agricultural research: water, soil and plant in agriculture 7(3). (In persian).
Pintore G, Usai M, Bradesi P, Juliano C, Boatto G, Tomi F, Casanova J (2002) Chemical composition and antimicrobial activity of Rosmarinus officinalis L. oils from Sardinia and Corsica. Flavor and Fragrance Journal17(1): 15-19.
Plotto A, Roberts D, Roberts R (2002) Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicon esculentum). In: the 26th International Horticultural Congress: Issues and Advances in Postharvest Horticulture, 11-17 Aug., Toronto, Canada,628.
Rahemi M (2004) An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamental plants. Shiraz University, Shiraz, Iran. (In Persian).
Ranjbar H, Farzaneh M, Hadian J, Mirjalili M H, Sharifi R (2009) Antifungal effect of some essential oils against postharvest diseases of strawberry. Pajouhesh and Sazandegi81: 54-60 (In Persian).
Ruusuvuori P, Lin J, Scott A C, Tan Zh, Sorsa S, Kallio A, Nykter M, Yli-Harja O, Shmulevich I, Dudley A M (2014) Quantitative analysis of colony morphology in yeast. BioTechniques 56(1): 18.
Safari N, Hemmati R, Farzane M, Chegini S (2014) Study on three essential oils from Mentha piperita, Thymus daenensis and Satureja khuzistanica for controlling Penicillium expansum against of Apple Blue Mould. Applied researches in plant protection 3(1): 19-33. (In Persian).
Shafiee A, Javidnia K (1997) Composition of essential oil of Zataria multiflora. Planta medica63(04): 371-372.
Shaiq Ali M, Saleem M, Ali Z, Ahmad V U (2000) Chemistry of Zataria multiflora (Lamiaceae). Phytochemistry55(8): 933-936.
Sharma N, Tripathi A (2008) Effects of Citrus sinensis L. Osbeck epicarp essential oil on growth and morphogenesis of Aspergillus niger L. Van Tieghem. Microbiological Research163(3): 337-344.
Skocibusic M, BezicN, Dunkic V (2006) Phytocemical composition and antimicrobial activities of the essential oil from Satureja subspicata Vis. Growing in Crotia. Food Chemistry 96: 20-28.
Soylu E M, Kurt Ş, Soylu S (2010) In vitro and in vivo antifungal activities of the essential oils of various plants against tomato grey mold disease agent Botrytis cinerea. International journal of food microbiology143(3): 183-189.
Soylu E M, Soylu S, Kurt S (2006) Antimicrobial activities of the essential oils of various plants against tomato late blight disease agent Phytophthora infestans. Mycopathologia161(2): 119-128.
Steinegger E, Hänsel R (1972). Lehrbuch der Pharmakognosie. Auf phytochemischer Grundlage. Angewandte Chemie, 86(18): 681-682.
Tavassoli S, Mousavi S, Emam-Djomeh Z, Razavi S (2011) Comparative Study of the Antimicrobial Activity of Rosmarinus officinalis L. Essential Oil and Methanolic Extract. Middle-East Journal of Scientific Research9(4): 467-471.
Tripathi P, Dubey N, Shukla A (2008) Use of some essential oils as post-harvest botanical fungicides in the management of grey mold of grapes caused by Botrytis cinerea. World Journal of Microbiology and Biotechnology24(1): 39-46.
Tripathi P, Dubay N K (2004) Exploitation of natural products as an alternative strategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables review. Postharvest Biology and Technology 32: 235-245.
Tyler V E, Brady L R, Robbers J E (1988). Pharmacognosy (9th Ed.). Lea & Febiger, Philadelphia, Pa, USA.
Viret O, Keller M, Jaudzems V G, Cole F M (2004) Botrytis cinerea infection of grape flowers: light and electron microscopical studies of infection sites. Phytopathology94(8): 850-857.
Zhao H, Kim Y K, Huang L,  Xiao C L (2010) Resistance to thiabendazole and baseline sensitivity to fludioxonil and pyrimethanil in Botrytis cinerea populations from apple and pear in Washington State. Postharvest biology and technology. 56(1): 12-18.
Znini M, Bouklah M, Majidi L, Kharchouf S, Aouniti A, Bouyanzer A, Al-Deyab S (2011) Chemical composition and inhibitory effect of Mentha spicata essential oil on the corrosion of steel in molar hydrochloric acid. International Journal of Electrochemistry Science6: 691-704.