ناهید معرفزاده؛ روح اله شریفی؛ هادی خاطری؛ سعید عباسی
چکیده
بیماری زردی و پژمردگی فوزاریومی نخود با عوامل قارچی Fusarium redolens (به اختصار: Fr) و Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (به اختصار: Foc)، از بیماریهای مهم این محصول در ایران است. در این پژوهش اثر برخی سویههای پروبیوتیک باکتریایی و قارچی دریافتی از منابع مختلف که متعلق به جنسهای Alcaligenes، Bacillus، Delftia، Pseudomonas، Stenotrophomonas و Trichoderma بودند، در مهار بیمارگرهای مذکور ...
بیشتر
بیماری زردی و پژمردگی فوزاریومی نخود با عوامل قارچی Fusarium redolens (به اختصار: Fr) و Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (به اختصار: Foc)، از بیماریهای مهم این محصول در ایران است. در این پژوهش اثر برخی سویههای پروبیوتیک باکتریایی و قارچی دریافتی از منابع مختلف که متعلق به جنسهای Alcaligenes، Bacillus، Delftia، Pseudomonas، Stenotrophomonas و Trichoderma بودند، در مهار بیمارگرهای مذکور در آزمایشگاه و گلخانه و تأثیرشان بر شاخصهای رشدی نخود در حضور بیمارگرها بررسی شد. ترکیبات فرّار کلیه پروبیوتیکها از رشد میسلیوم بیمارگرها جلوگیری نمودند. در آزمون کشت متقابل نیز همه پروبیوتیکها بر رشد Foc اثر بازدارنده داشتند، اما فقط اثر Bacillus pumilus INR7 و Trichoderma harzianum T33 در مهار رشد Fr معنیدار بود. در گلخانه، Delftia tsuruhatensis PIIR و1624 Alcaligenes faecalis به ترتیب با کاهش 38٫۲ و 23٫58 درصدی زردی و 35٫2 درصدی نکروز ریشه ناشی از Fr و افزایش فاکتورهای رشدی، و در مقابل، T. harzianum T33 و Pseudomonas putida RUP1 به ترتیب با کاهش 50 و ۶۶/۳۷ درصدی زردی و ۷۵/۴۴ و ۸۴/۳۷ درصدی نکروز آوندی ناشی از Foc و بهبود رشد نخود، جزو بهترین تیمارها بودند؛ در مجموع، پروبیوتیکهای مورد استفاده، پتانسیل تحریک رشد گیاه و بیوکنترل عوامل زردی و پژمردگی فوزاریومی نخود را داشتند.