کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
فرناز جلالی؛ دوستمراد ظفری؛ هومن سالاری
چکیده
این مطالعه، بهمنظور تعیین کارایی ترکیبات آلی فرّار Trichoderma asperellum، در بازداری از رشد میسلیوم و جوانهزنی کنیدیوم Botrytis cinerea و کنترل پوسیدگی بوتریتیسی میوه توتفرنگی صورت گرفت. کاهش معنیداری در قطر پرگنه، درصد جوانهزنی کنیدیوم و طول لولههای تندشی B. cinerea در تیمارهای درمعرض ترکیبات آلی فرّار کشت پنج روزه T. asperellum نسبت به شاهد ...
بیشتر
این مطالعه، بهمنظور تعیین کارایی ترکیبات آلی فرّار Trichoderma asperellum، در بازداری از رشد میسلیوم و جوانهزنی کنیدیوم Botrytis cinerea و کنترل پوسیدگی بوتریتیسی میوه توتفرنگی صورت گرفت. کاهش معنیداری در قطر پرگنه، درصد جوانهزنی کنیدیوم و طول لولههای تندشی B. cinerea در تیمارهای درمعرض ترکیبات آلی فرّار کشت پنج روزه T. asperellum نسبت به شاهد مشاهده شد. ترکیبات آلی فرّار تولید شده از محیط کشتهای پنج روزه T. asperellum، وقوع و شدت بیماری پوسیدگی بوتریتیسی میوه توتفرنگی را نیز بهمیزان معنیداری کاهش دادند. الگوی ترکیبات آلی فرّار T. asperellum، با استفاده از تکنیک ریزاستخراج از فاز جامد همراه با کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (SPME-GC-MS) شناسایی شد. از میان 34 ترکیب آلی فرّار شناسایی شده در این الگو، شش ترکیب شامل ایزوبوتیریک اسید، 1، 3، 5، 7-سیکلواکتاتترائن، دی متیل سولفید، پارا-منتا-6، 8، دین-2-ال-استات، فنیل اتیل الکل و 1-بوتانول-3-متیل-استات، فراوانترین بودند. ترکیبات سنتز شده ایزوبوتیریک اسید و دی متیل سولفید به ترتیب با غلظت بازدارندگی %50 (IC50) 5/26 و 10 میکرولیتر بر لیتر، بیشترین تأثیر را در بازداری از رشد میسلیوم و جوانهزنی کنیدیوم B. cinerea داشتند.