ترویج و توسعه روش های بیوکنترل
سیدجعفر نصیری طالشی؛ صفرعلی مهدیان؛ محمدعلی تاجیک قنبری؛ سید امین علیان
چکیده
قارچ Botrytis cinerea یکی از مهمترین عاملهای پوسیدگی میوة توتفرنگی است. بهمنظور ارزیابی بیماریزایی این قارچ و تأثیر کنترلی اسانس رازیانه روی آن، از میوههای توتفرنگی آلوده به پوسیدگی خاکستری در مناطق مختلف استان مازندران 41 جدایه گردآوری شد. پس از خالصسازی، بیماریزایی جدایهها روی سه رقم توتفرنگی کاماروسا، پاروس و گیلاسی ...
بیشتر
قارچ Botrytis cinerea یکی از مهمترین عاملهای پوسیدگی میوة توتفرنگی است. بهمنظور ارزیابی بیماریزایی این قارچ و تأثیر کنترلی اسانس رازیانه روی آن، از میوههای توتفرنگی آلوده به پوسیدگی خاکستری در مناطق مختلف استان مازندران 41 جدایه گردآوری شد. پس از خالصسازی، بیماریزایی جدایهها روی سه رقم توتفرنگی کاماروسا، پاروس و گیلاسی انجام شد. شناسایی ریختشناختی (مورفولوژیکی) جدایهها با استفاده از مشخصات رویشی و شناسایی مولکولی با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 و آغازگرهای عمومی ITS4 و ITS5 انجام شد. بازدارندگی از رشد قارچ با اسانس گیاه رازیانه و قارچکش ایپردیون- کاربندازیم آزمایش شد. نتایج نشان داد که بر پایة خصوصیات ریختشناختی همة جدایهها به قارچ B. cinerea تعلق داشتند. شناسایی جدایهها با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 نشان داد همة آنها باند 700 جفت بازی داشتند. بر پایة شدت بیماریزایی روی سه رقم توتفرنگی، جدایهها در هفت گروه قرار گرفتند. ناحیۀ ITS دی. ان. آ. ریبوزومی نمایندة گروهها با استفاده از جفت آغازگرهای ITS4 و ITS5 افزایش شد. پس از توالییابی و همردیفسازی با دیگر توالیهای مرتبط ثبتشده در بانک ژن، بین جدایهها تنوع بالای ژنتیکی مشاهده شد. جدایههای مورد آزمایش در پنج گروه با همسانی 80درصد قرار گرفتند. در ارزیابی آزمایشگاهی مشخص شد که با بالا رفتن غلظت اسانس رازیانه، فعالیت ضدقارچی آن علیه B. cinerea افزایش یافت. غلظت µl/l۱۰۰۰ تأثیر بازدارندگی بیشتری نسبت به دو غلظت پایینتر (۵۰۰ و ۷۵۰ میکرولیتر در لیتر) داشت و میزان بیماری را تا 7/94 درصد در مقایسه با شاهد کاهش داد. قارچکش ایپردیون- کاربندازیم باعث مهار جدایههای این قارچ در آزمایشگاه شد.