2024-03-29T10:37:48Z
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=7011
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
گرایشهای دمایی زنبور OoencyrusfecundusFerriere&Voegele (Hym.: Encyrtidae) پارازیتویید تخم سنگندم
سجاد
احمدپور
شهزاد
ایرانی پور
شهریار
عسگری
حشرات از جانوران خونسرد هستند؛ بنابراین، عوامل محیطی و در رأس آنها دما تأثیر بسزایی در رفتار و فعالیتهای زیستی آنها دارند. بنابراین، اطلاع از تمایلات دمایی پارازیتوییدها در برنامههای رهاسازی و حفاظت و حمایت از آنها سودمند است. در این مطالعه حدود دمایی مرجح زنبور پارازیتویید Ooencyrtusfecundus Ferrier &Voegele با استفاده از دستگاه گرادیانسنج دمایی بررسی شد. دستگاه گرادیانی دمایی بین 16 تا 47 درجة سلسیوس ایجاد کرد. در این دستگاه سه سوراخ برای واردشدن حشرات تعبیه شده بود که در نواحی سرد، وسط و گرم قرار داشتند و برای حذف اثر احتمالی ناحیة رهاسازی بر توزیع زنبور، آزمایش سه بار، هربار از یک ورودی، تکرار شد. در هر تکرار 20 زنبور وارد دستگاه شد. تعداد زنبورها و دمای مناطق هشتگانة دستگاه سه بار در فواصل 5، 15 و 30 دقیقه ثبت شد. بیشترین تجمع زنبورها (25/89 درصد) در حدود دمایی 47/23 تا 54/29 درجة سلسیوس بود و در مرکز دستگاه، جایی که میانگین دمای آن 03/26 درجة سلسیوس اندازهگیری شد، بهتنهایی 66/46 درصد افراد تجمع یافتند. ناحیة رهاسازی روی توزیع زنبورها اثر داشت، بهطوری که توزیع زنبورهای رهاشده از سه مدخل ورودی، انحراف معنیداری از یکدیگر نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که این زنبورها با جابجاییهای محدود به جست و جوی مکانهایی با حدود بهینة دما میپردازند، اما بهمحض رسیدن به مکانهایی که حدود قابل تحملی دارند، از جابجایی بیشتر احتراز میکنند.
ترموتاکسی
ترموتروپیسم
دشمنان طبیعی
2014
04
21
1
6
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_51857_b1c82f8b59f8bac09398f01b6778a8ca.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
بهنیهسازی فرمولاسیون پودر وتابل برای دو سویه بومی باکتری Bacillus thuringiensis
غلامرضا
صالحی جوزانی
الهام
معاون
حسن
مرسلی
هدف این تحقیق، بهینهسازی فرمولاسیون پودر وتابل دو سویة بومی KH4و YD5باکتری Bacillus thuringiensis برای افزایش کارایی و ماندگاری آن به منظور کنترل آفات پروانهای و سختبالپوش بود. دو سویة مذکور در محیط کشت اقتصادی و شرایط بهینهشده در فرمانتور غیرپیوسته با غلظت حدود 109×6 اسپور (CFU/mg) تولید شدند. فرمولاسیون مورد استفاده حاوی 25 درصد اسپور و کریستال هرکدام از سویهها و 75 درصد مواد افزودنی با درصدهای مختلف شامل مواد پرکننده و حجمدهنده، سورفاکتنتها، مواد پایدارکننده، ضد UV، مواد پخشکننده و رطوبتدهنده، مواد جذبکننده و ترکیبات ضدمیکروبی در قالب پنج تیمار آماری مختلف استفاده شد. تیمارهای حاوی پودر شیر (4 درصد)، پرلیت (6 درصد)، ایروزیل (2 درصد)، سدیم لوریل سولفات (8 درصد)، آلکیل نفتالین (20 درصد)، نشاسته (10 درصد)، ژلاتین (9 درصد)، شکر (10 درصد)، سوربات پتاسیم (1 درصد)، کازئین (1 درصد)، گلوتن (2 درصد)، پتاسیم دی اکساید (3 درصد) و مونو سدیم گلوتامیت (2/0 درصد) با میزان 73 و 71 درصد سوسپانسیونشوندگی و مدت زمان جذب رطوبت به میزان 25 و 24 ثانیه برای دو سویةYD5 و KH4 انتخاب شد. فرمولاسیون مذکور برای سویة YD5 و KH4 بهترتیب دارای محتوای رطوبتی 6 و 7 درصد، اسیدیته 1/6 و 2/6 و دارای بیش از 12 ماه ماندگاری بود. آزمایشهای زیستسنجی نشان داد که LC50فرمولاسیون منتخب سویههای YD5 و KH4 بر لاروهای سن یک کرم غوزة پنبه و سوسک برگخوار نارون بهترتیب 550 و 510 نانوگرم بر سانتیمتر مربع برگ است.
پودر وتابل
حشرهکش بیولوژیک
فرمولاسیون
Bacillus thuringiensis
2014
04
21
7
15
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_51858_4faf35c1dd0c0bd4222c07ef540cb5df.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
پارامترهای زیستی و جدول زندگی بالتوری سبز،Chrysoperla carnea (Neu., Chrysopidae) در تغذیه از طعمههای مختلف در شرایط آزمایشگاهی
مهدی
حسن پور
شهزاد
ایرانی پور
قدیر
نوری قنبلانی
جعفر
محقق نیشابوری
بالتوری سبز،Chrysoperla carnea (Stephens) یکی از شکارگرهای مهم بسیاری از آفات کشاورزی از جمله کرم غوزة پنبه،(Hübner) Helicoverpa armigera و کنة دولکهای، Tetranychus urticae Koch است. لاروهای این شکارگر در انسکتاریومها بهطور عمده روی تخم بید آرد، Anagasta kuehniella (Zeller) پرورش داده میشوند. در این تحقیق، پارامترهای زیستی و جدول زندگی بالتوری سبز در تغذیة لاروها از تخم بید آرد بهعنوان طعمة آزمایشگاهی و دو طعمة طبیعی شامل کرم غوزة پنبه (مراحل رشدی تخم و لارو نئونات) و کنة دولکهای بررسی شد. آزمایش در دمای 1±26 درجة سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دورة نوری شانزده ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی انجام شد. در پرورش لاروهای بالتوری سبز روی کنة دولکهای هیچیک از لاروها به مرحلة بلوغ نرسیدند. بیشترین طول عمر افراد ماده (3/38 روز)، دورة تخمریزی (33/32 روز) و تعداد تخم به ازای هر ماده در هر روز (52/30) در پرورش لاروها روی تخم کرم غوزه بهدست آمد. منحنی بقای بالتوری سبز روی هر سه طعمة حشرهای نزدیک به نوع I بود. نرخ خالص زادآوری (R0) و نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) شکارگر روی تخم بید آرد و تخم و لارو نئونات کرم غوزة پنبه بهترتیب 68/352، 64/579 و 47/385 بر نسل و 1816/0، 2152/0 و 2094/0 بر روز محاسبه شد.
آفات پنبه
دشمن طبیعی
کنترل بیولوژیک
نرخ ذاتی افزایش جمعیت
2014
04
21
17
30
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_52459_8f50150f3ac0b3a20ea896a6dc2c6d2a.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
بررسی بیمارگری قارچهای Beauveria bassiana و Lecanicillium muscarium در کاربرد همزمان روی Bemisia tabaci (Homoptera: Aleyrodidae)
حسن
عسکری
کیمیا
کوهستانی
مهدی
ضرابی
احمد
بغدادی
بیمارگری دو قارچ Beauveria bassiana وLecanicillium muscarium و مخلوط آنها علیه پورههای سن دوم و حشرات کامل سفیدبالک پنبه، Bemisia tabaci در شرایط آزمایشگاهی (در اتاقک رشد، در دمای C˚1±23، رطوبت 5±95 درصد و دورة روشنایی ـ تاریکی 16:8) بررسی شد. پنج غلظت به همراه شاهد (توئین ـ 80) در سطح زیرین برگهای بادمجان پاشیده شد. تأثیر قارچ بر حشرات کامل با کاربرد مستقیم غلظتها روی آنها و رهاسازی حشرات روی برگ گیاه بررسی شد. Lc50 محاسبهشده برای قارچهای B. bassiana، L. muscarium و مخلوط هر دو روی پورههای سن دوم بـهترتیب 105×4/4، 105×8/1 و 105×9/7 بلاستوسپور در میلیلیتر بود. مقدار Lt50 محاسبهشـده برای غلظتهای 106، 107 و 108 بلاستوسپور در میلیلیتر از قارچ B. bassiana بهترتیب معادل 3/8، 6 و 8/4 روز؛ برای قارچ L. muscarium معادل 2/7، 5/5 و 9/3 روز و برای مخلوط آنها 7/6، 1/5 و 4 روز برآورد شد. حشرات کاملی که در تماس با برگهای آغشته به عوامل قارچی، شیوة غیرمستقیم، آلوده شدند، نسبت به تیمار شاهد مرگ و میر بالایی نشان دادند. حداکثر مرگ و میر حشرات کامل بر اثر قارچ B. bassiana (8 روز بعد از رهاسازی، در تیمار بلافاصله پس از پاشش و 5 روز پس از پاشش قارچ؛ بهترتیب 33/89 درصد و 25/96 درصد بود؛ اما بر اثر قارچ L. muscairum حداکثر مرگ و میر در تیمارهای مشابه 33/78 درصد و 75/93 درصد بود. استفاده از هریک از قارچهای مذکور و مخلوط آنها برای کنترل سنین پورگی و حشرات کامل سفیـدبالک پنبه مؤثر هستند. مرگ و میر حشرات کاملی که با پاشش مستقیم قارچ آلوده شده بودند، به مراتب کمتر از میزانی بود که آلودگی از طریق برگهای آلوده به قارچ ایجاد شده بود، میانگین کلی برای قارچ B. bassiana 1/51 درصد و برای قارچ L. muscairum 32/38 درصد با غلظت 108 بلاستوسپور در میلیلیتر بود.
سفیدبالک پنبه
قارچهای بیمارگر حشرات
کنترل بیولوژیک
2014
04
21
31
40
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_52460_c0936e1c20efd4ccaedb881689c93c4e.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
بررسی اثرات ضد قارچی عصاره های گیاهی نعناع گربهای، توتون و آویشن کوهی بر روی قارچهای بیماریزای توتون
سید افشین
سجادی
هدی
عاصمی
یکی از روشهای نوین برای کنترل بیماریهای گیاهی استفاده از عصارههای گیاهی است. قارچهای بیماریزای خاکزاد، در تمام مناطق توتونکاری دنیا پراکنده هستند و موجب خسارت به توتون در کشورهای تولیدکننده میشوند. هدف از این تحقیق بررسی فعالیت ضد قارچی عصارههای گیاهی بر قارچهای بیماریزای خاکزاد توتون (Rhizoctoniasolani و Phytophthoranicotianae) و تعیین بهترین غلظت ضد قارچی است. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه عامل و پنج تکرار در آزمایشگاه انجام شد. عامل اول، عصارة گیاهی (نه گونة گیاهی)، عامل دوم، حلال (پنج حلال) و عامل سوم، غلظت (سه غلظت) در نظر گرفته شد. در شرایط گلدانی، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایة کاملاً تصادفی با هجده تیمار و سه تکرار، در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1392، اجرا شد. در این طرح فاکتور اول شامل سه عصارة گیاهی (نعناع گربهای، توتون و آویشن کوهی)، فاکتور دوم، سه غلظت (5/0، 1 و 2 در هزار) و فاکتور سوم، دو روش اعمال تیمار (محلولپاشی و همراه با آب آبیاری) بود. نتایج حاصل از بررسی خاصیت ضد قارچی غلظتهای مختلف عصارهها نشان داد که عصارههای گیاهان نعناع گربهای، توتون، آویشن کوهی، رازیانه، زوفا و بادرنجبویة پرپر اثر بازدارندگی خوبی بر قارچهای مورد بررسی در این مطالعه دارند. متانول بهترین حلال برای استخراج ترکیبات ضد قارچی بود. بیشترین غلظت بازدارندگی هر عصاره، غلظت 2000 پیپیام تعیین شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر عصارههای گیاهی بر درصد کنترل قارچهای بیماریزای خاکزی توتون در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنیداری داشته است. تأثیرات متقابل عصارههای گیاهی در غلظت و غلظت در روش اعمال تیمار و همچنین، عصارههای گیاهی در غلظت و روش اعمال تیمار بر درصد کنترلکنندگی بیماری در سطح احتمال 1 درصد معنیدار شد. مقایسة میانگین تیمارها نشان داد که نعناع گربهای و توتون با غلظت 2 در هزار، بهترتیب با 80 و 75 درصد کنترل تیمارهای برترند
بیماریهای گیاهی و توتون
روشهای نوین مدیریت
کاهش مصرف سم
2014
04
21
41
52
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_52519_88af08faf1b58a563bf25b35423c2fee.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
کارایی و شکارگری کفشدوزک Oenopia conglobata contaminata (Menetries) با تغذیه از شتة سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) در شرایط آزمایشگاهی
محمد امین
سمیع
بتول
مختاری
شتة سبز هلو Myzus persicae (Hem:Aphididae) یکی از شتههای چند میزبانه است که بیش از چهارصد گونه از چهل خانوادة گیاهی را آلوده میکند. کفشدوزک Oenopia conglobata contaminata (Col: Coccinellidae) یکی از شکارگرهای مهم آفات در باغهای ایران است. در این پژوهش کارایی و شکارگری این کفشدوزک با تغذیه از شتة سبز هلو در شرایط آزمایشگاهی با دمای 2±25 درجة سلسیوس، رطوبت نسبی 5±55 و دورة نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. تأثیر تراکم میزبان بر میزان زادآوری این کفشدوزک برای یک دورة 21 روزه بررسی شد. نتایج نشان داد که 40 عدد میزبان کمترین تراکمی است که این کفشدوزک میتواند به رشد، زاد و ولد و بقای خود ادامه دهد. نوع واکنشتابعی به کمک رگرسیون لجستیک و پارامترهای قدرت جستوجو با استفاده از رگرسیون غیرخطی، تعیین شد. نتایج نشان داد که واکنش تابعی حشرات مادة کفشدوزک به تراکمهای مختلف پورههای سن سة شتة نوع دوم بود و قدرت جستوجو و زمان دستیابی بهترتیب 00819/0±063/0 بر ساعت و 0290/0±1425/0 ساعت بهدست آمد. نرخ شکارگری لارو سن چهار حشرات نر و حشرات ماده بهترتیب 22/45، 65/29 و 70/50 بهدست آمد. نتایج این پژوهش نشان میدهد که این کفشدوزک احتمالاً میتواند گزینة مناسبی برای مهار زیستی شتة سبز هلو در برنامة مدیریت تلفیقی آفات درختان هلو باشد.
مدیریت تلفیقی
مهار زیستی
نرخ شکارگری
واکنش تابعی
2014
04
21
53
65
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_52626_d6dad2e853e601c6aed6d18608fb7fcd.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
تأثیر Metarhizium anisopliae و Trichoderma harzianum بر کنترل نماتد ریشه گرهی گوجهفرنگی، Meloidogyne javanica
مهسا
خسروی
محمد
عبدالهی
مهدی
صدروی
تأثیر دو قارچ Metarhizium anisopliae وTrichoderma harzianum بر نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای مطالعه و بررسی شد. در بررسیهای آزمایشگاهی، با استفاده از آزمونهای فرار و کشت متقابل مشخص شد که این دو قارچ اثر آنتاگونیستی بر یکدیگر ندارند. به منظور تعیین اثر این دو قارچ بر نماتد ریشه گرهی در شرایط آزمایشگاهی، آزمایشی با 8 تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. در این آزمایش تمام تیمارها بر مرگ و میر لارو سن دوم و تفریخ تخم این نماتد اثر داشتند. بیشترین مرگ و میر در لاروهای تیمارشده با عصارة کشتT. harzianum و بیشترین بازدارندگی از تفریخ تخم در تیمار عصارة M. anisopliae مشاهده شد. استفادة تلفیقی از عصارة کشت و سوسپانسیون قارچها تفاوت معنیداری نسبت به استفادة هریک از قارچها بهطور جداگانه ایجاد نکرد. در بررسیهای گلخانهای، آزمایشی بهصورت طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار در 4 تکرار انجام شد. در این آزمایش قارچT. harzianum سبب افزایش رشد گیاه در مقایسه با شاهد سالم و گیاه مایهزنیشده با نماتد شد، هرچندM. anisopliae در مقایسه با گیاه مایهزنیشده با نماتد سبب بهبود فاکتورهای رشدی گیاه شد، در مقایسه با شاهد افزایش معنیداری نشان نداد. بررسی فاکتورهای تولید مثلی نماتد در گلخانه نشان داد که هر دو قارچ سبب کاهش معنیداری در صفات تولید مثلی نماتد از جمله تعداد گال شدند. قارچM. anisopliae در مقایسه باT. harzianum تأثیر بیشتری بر شاخصهای تولید مثلی نماتد گذاشت. تلفیق دو قارچ در آزمایشهای گلخانهای، تفاوت معنیداری در مقایسه با کاربرد جداگانة هریک از قارچها نشان نداد
گوجهفرنگی
مهار زیستی
نماتد ریشه گرهی
Trichoderma harzianumو Metarhizium anisopliae
2014
04
21
67
76
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_52921_dab05ec1c6416a13e310ee1ef5744999.pdf
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
2322-2883
2322-2883
1393
3
1
قابلیت بیوکنترلی برخی اسانسهای گیاهی بر رشد Botrytis cinerea، عامل کپک خاکستری سیب
آیت
طاهری دهکردی
معین
خجسته
عزیزاله
خندان میرکوهی
قارچکشهای شیمیایی اولین راهکار برای کنترل ضایعات قارچی پس از برداشت میوهها و سبزیها محسوب میشوند و این در حالی است که استفادة روزافزون آنها با نگرانی عمومی در ارتباط با آلودگی مواد فاسدشدنی با بقایای قارچکشها و افزایش مقاومت در جمعیتهای پاتوژن مواجه شده است. بنابراین، پژوهشهای اخیر، بر توسعه و تکامل راهبردهای کنترلی جایگزین بهمنظور کاهش اتکا بر قارچکشهای شیمیایی تمرکز کرده است. در این مطالعه، فعالیت بیوکنترلی اسانسهای گیاهان مرزه، رزماری، نعنافلفلی، آویشن شیرازی و زیرة سبز در شرایط آزمایشگاهی و محیطی در برابر رشد قارچ Botrytis cinerea، عامل کپک خاکستری سیب، ارزیابی شد. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که اسانسهای آویشن شیرازی، نعنافلفلی و زیرة سبز بالاترین فعالیت بیوکنترلی را در بین اسانسهای مورد آزمایش دارند؛ همچنین، نتایج آزمایش در شرایط محیطی حاکی از آن است که اسانسهای مذکور در غلظت 1000 پیپیام اثر بازدارندگی معنیداری بر رشد Botrytis cinerea دارند. آنالیز گاز ـ کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی اسانسهای آویشن شیرازی، زیرة سبز و نعنافلفلی نشان داد که بهترتیب کارواکرول (19/71 درصد)، گاما ترپینن (41/30 درصد) و منتول (19/51 درصد) اجزای اصلی این اسانسها هستند. با توجه به نتایج این پژوهش میتوان اسانسهای گیاهی را بهعنوان جایگزینی برای مواد شیمیایی سینتیک پیشنهاد کرد.
اسانس
پس از برداشت
فعالیت ضد قارچی
Botrytis cinerea
2014
04
21
77
86
https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_53225_5dda620e2da251e6056da529e6b59b3b.pdf