TY - JOUR ID - 51476 TI - مقایسه به‌کارگیری روش‎های کنترل زراعی، بیولوژیکی و شیمیایی آفات، بیماری‎ها و علف‌های هرز برنج (با تحلیل ویژگی‌های اقتصادی و زراعی شالیکاران استان مازندران) JO - کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی JA - JBIOC LA - fa SN - 2322-2883 AU - رزاقی, فاطمه AU - رضوانفر, احمد AU - شعبانعلی فمی, حسین AU - حسین پور, ابوطالب AD - دانشجوی دکتری دانشکدة اقتصاد و توسعة کشاورزی، دانشگاه تهران AD - استاد دانشکدة اقتصاد و توسعة کشاورزی، دانشگاه تهران AD - استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 2 IS - 2 SP - 81 EP - 95 KW - شالیکاران KW - عامل اقتصادی KW - عامل زراعی KW - کنترل شیمیایی KW - کنترل غیرشیمیایی DO - 10.22059/jbioc.2014.51476 N2 - هدف این پژوهش، بررسی مقایسة به‌کارگیری روش‎های کنترل زراعی، بیولوژیکی و شیمیایی آفات، بیماری‎ها و علف‌های هرز برنج در میان شالیکاران شهرستان ساری بود. نمونه‌گیری به روش طبقه‌ای تصادفی با انتساب متناسب انجام و حجم نمونه براساس فرمول کوکران به تعداد 260 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش پرسشنامه‌ای بود که روایی (صوری و محتوایی) آن براساس نظر جمعی از کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان ساری و اعضای هیأت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران، و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبة آلفای کرونباخ (بالاتر از 7/0) تأیید شد. مطابق یافته‌های تحقیق میزان آشنایی با روش‌های کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های‌ هرز در 5/53 درصد از شالیکاران به نسبت بالاست. شالیکاران برای کنترل آفات بیش از همه، روش‎های زراعی و روش‌های شیمیایی را به‌کار می‌گیرند، در مقابل اقدامات کنترل بیولوژیکی از لحاظ به‌کارگیری در مزارع برنج اولویت‌های پایینی کسب کردند. شالیکاران برای کنترل بیماری‌های برنج بیش از همه، روش‎های زراعی و شیمیایی را به‌کار می‌گیرند و در مقابل فعالیت‌های بیولوژیکی برای این منظور به‌کار گرفته نمی‌شود. برای کنترل علف‌های‌ هرز برنج بیش از همه، روش‌های زراعی و شیمیایی را شالیکاران به‌کار می‌گیرند و در مقابل فعالیت‌های بیولوژیکی، از لحاظ به‌کارگیری در مزارع برنج، اولویت‌های پایین را به خود اختصاص دادند.   UR - https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_51476.html L1 - https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_51476_4655363ef05b83b3c35e08d41e188caa.pdf ER -