@article { author = {Kalantari, Neda and Nazarian-Firouzabadi, Farhad and Darvishnia, Mostafa}, title = {The potential of Enterococcus faescium strains isolated from Iranian Oak sap to control plant pathogens}, journal = {BIOLOGICAL CONTROL OF PESTS AND PLANT DISEASES}, volume = {8}, number = {2}, pages = {87-99}, year = {2020}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی}, issn = {2322-2883}, eissn = {2423-8090}, doi = {10.22059/jbioc.2019.263742.239}, abstract = {Pathogenic fungi and bacteria infect plants and inflict important diseases leading to major economic losses. The use of beneficial Lactic Acid Bacteria (LAB) in controlling different type of human and plant pathogens, has drawn worldwide attention. The aim of this study was to assess the antifungal activity of secreted substances from two newly isolated strains of Enterococcus faecium (Kx185054 and Kx185055) from Persian oak tree sap in controlling Fusarium oxysporum and Alternaria solani fungi and Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens and Pseudomonas syringae pv. tomato bacteria. Secreted substances from Enterococcus faecium strains were added to the fungi and bacteria culture media at different concentrations and the inhibition zone was recorded in three replicates. Results of this experiments together with that of scanning electron microscopy imaging revealed that secreted substances had a significant antimicrobial activity. Fungal mycelia/spores and bacterial cells became deformed, shrunken, and distorted following treatment with secreted substances from Enterococcus faecium strains, suggesting that Enterococcus faecium secretes antimicrobial chemicals/peptides preventing fungal strictures from germination, growth and penetration. The results of this study may help in elucidating the potentials of newly isolated Enterococcus faecium strains from oak tree and identifying the genes coding for antifungal peptides.}, keywords = {Antimicrobial,biological control,Electron microscopy,Lactic Acid Bacteria}, title_fa = {بررسی اثر سویه‌های باکتری Enterococcus faecium شیره بلوط ایرانی در کنترل زیستی بیمارگر‌های گیاهی}, abstract_fa = {قارچ‌های و باکتری‌های بیمارگر، گیاهان را آلوده می‌کنند و سبب بروز بیماری‌های مهم و ایجاد خسارت‌های اقتصادی می‌شوند. استفاده از باکتری‌های مفید اسید لاکتیک به دلیل تولید و ترشح ترکیبات ضدمیکروبی، برای کنترل انواع مختلف بیمارگرها گیاهی و انسانی مورد توجه قرار گرفته‌اند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات ضد قارچی و باکتریایی مواد مترشحه از باکتری‌های Enterococcus faecium سویه‌های Kx185055 و Kx185054 جداسازی شده از شیره درخت بلوط ایرانی، علیه قارچ‌های Fusarium oxysporum و Alternaria solani و باکتری‌های Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens و Pseudomonas syringae pv. tomato بود. مواد مترشحه از باکتری‌های Kx185055 و Kx185054، به محیط کشت قارچ‌‌ها و باکتری‌های بیمارگر اضافه شد و هاله عدم رشد غلظت‌های مختلف مواد مترشحه باکتری‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بخش از مطالعه نشان داد که هر دو سویه باکتری Enterococcus faecium دارای خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی معنی‌داری بودند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی ریسه و اسپور قارچ‌ها و همچنین سلول‌های باکتریایی نشان داد که مواد مترشحه باکتری‌های Enterococcus faecium سبب تخریب ریسه و تغییر شکل اسپور قارچ‌ها و همچنین تخریب سلول‌های باکتریایی می‌گردند. به طورکلی نتایج این مطالعه توانایی این دو سویه باکتری را در کنترل زیستی بیمارگرهای قارچی و باکتریایی نشان داد.}, keywords_fa = {باکتری اسید لاکتیک,ضد میکروبی,کنترل زیستی,میکروسکوپ الکترونی}, url = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_75893.html}, eprint = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_75893_e82b595eb0d63bddba5a3431bdccff67.pdf} }