@article { author = {Nasiri Taleshi, Seyed Jafar and Mahdian, safarali and Tajickghanbari, Mohammadali and Alian, Seyedamin}, title = {Investigation of Strawberry cultivars resistance against Botrytis cinerea and control effect of Anise essence and Iprodione-Carbendazim on it}, journal = {BIOLOGICAL CONTROL OF PESTS AND PLANT DISEASES}, volume = {5}, number = {1}, pages = {25-37}, year = {2016}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی}, issn = {2322-2883}, eissn = {2423-8090}, doi = {10.22059/jbioc.2016.58550}, abstract = {The Botrytis cinerea is one of the most important agents of Strawberry fruit rot. In order to identify the pathogenicity potential of the isolates on fruits and the antifungal effect of Anise essence on this fungus, forty one isolates of B. cinerea was collected from different areas of Mazandaran province on strawberry showing symptoms of gray rot on fruits. Following the purification of the fungus, pathogenicity test was done on Comarosa, Parus and Gilasi varieties of strawberries. Morphological identification of isolates was done in regard to their vegetative characteristics. Molecular identification carried out using specific primer C729 and common primers ITS4 and ITS5. Inhibition rate of fungal growth was recorded by Anise oil and Iprodione- Carbendazim fungicide. The results based on morphological characteristics showed that all isolates belonge to Botrytis cinerea. Identification of isolates using specific primer C729 showed that all of them had band of 700 bp. Based on disease severity on three strawberry cultivars; isolates were graded into seven groups. The ITS region of ribosomal DNA of each group was amplified using ITS4 and ITS5 primers. After sequencing and alignment, the obtained sequences were compared with the existing sequences in Gene Bank. The results showed there is high genetic diversity among the isolates, so that and they classified into five groups with 80% similarity. The result of in vitro evaluation of fungicide and Anise essence effect, showed that with increasing of Anise oil concentration, antifungal activity is also increasing against B. cinerea. Iprodione- Carnbendazim fungicide could inhibit the growth of isolates on a culture medium.}, keywords = {Anise oil,gray rot,Iprodione-Carbendazim,strawberry}, title_fa = {بررسی مقاومت رقم‌های تجارتی توت‌فرنگی در برابر Botrytis cinerea و تأثیر کنترلی اسانس رازیانه و قارچ‌کش ایپرودیون- کاربندازیم روی آن}, abstract_fa = {قارچ Botrytis cinerea یکی از مهم‌ترین عامل‌های پوسیدگی میوة توت‌فرنگی است. به‌منظور ارزیابی بیماری‌زایی این قارچ و تأثیر کنترلی اسانس رازیانه روی آن، از میوه­های توت‌فرنگی آلوده به پوسیدگی خاکستری در مناطق مختلف استان مازندران 41 جدایه گرد­آوری شد. پس از خالص‌سازی، بیماری‌زایی جدایه­ها روی سه رقم توت‌فرنگی کاماروسا، پاروس و گیلاسی انجام شد. شناسایی ریخت‌شناختی (مورفولوژیکی) جدایه­ها با استفاده از مشخصات رویشی و شناسایی مولکولی با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 و آغازگرهای عمومی ITS4 و ITS5 انجام شد. بازدارندگی از رشد قارچ با اسانس گیاه رازیانه و قارچ‌کش ایپردیون- کاربندازیم آزمایش شد. نتایج نشان داد که بر پایة خصوصیات ریخت‌شناختی همة جدایه­ها به قارچ B. cinerea تعلق داشتند. شناسایی جدایه­ها با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 نشان داد همة آن‌ها باند 700 جفت بازی داشتند. بر پایة شدت بیماری‌زایی روی سه رقم توت‌فرنگی، جدایه­ها در هفت گروه قرار گرفتند. ناحیۀ ITS  دی. ان. آ. ریبوزومی نمایندة گروه­ها با استفاده از جفت آغازگرهای ITS4  و ITS5 افزایش شد. پس از توالی­یابی و هم‌ردیف‌سازی با دیگر توالی­های مرتبط ثبت‌شده در بانک ژن، بین جدایه­ها تنوع بالای ژنتیکی مشاهده شد. جدایه­های مورد آزمایش در پنج گروه با همسانی 80درصد قرار گرفتند. در ارزیابی آزمایشگاهی مشخص شد که با بالا رفتن غلظت اسانس رازیانه، فعالیت ضدقارچی آن علیه B. cinerea افزایش یافت. غلظت µl/l۱۰۰۰ تأثیر بازدارندگی بیشتری نسبت به دو غلظت پایین‌تر (۵۰۰ و ۷۵۰ میکرولیتر در لیتر) داشت و میزان بیماری را تا 7/94 درصد در مقایسه با شاهد کاهش داد. قارچ‌کش ایپردیون- کاربندازیم باعث مهار جدایه­های این قارچ در آزمایشگاه شد.}, keywords_fa = {اسانس رازیانه,ایپرودیون-کاربندازیم,پوسیدگی خاکستری,توت‌فرنگی}, url = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_58550.html}, eprint = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_58550_d5e3e351b99bc83a90d2241b83ee32fb.pdf} }