@article { author = {Delkhah, Zhila and Behboudi, Keyvan}, title = {Production and application of Trichoderma harzianum Tr6 for control of damping-off caused by Phytophthora drechsleri and growth promotion on cucumber}, journal = {BIOLOGICAL CONTROL OF PESTS AND PLANT DISEASES}, volume = {3}, number = {2}, pages = {97-104}, year = {2014}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی}, issn = {2322-2883}, eissn = {2423-8090}, doi = {10.22059/jbioc.2014.53381}, abstract = {Trichoderma is one of the important biocontrol agents for certain plant disease that control with different mechanisms. This fungus similar to other biocontrol agents is under the influence environmently factors. Medium is one of these factors. This study was investigated effect of the medium (Mol.C.B.M.) containing Sugar beet molasses, Corn steep liquor, Baker’s yeast and Malt extract as the liquid medium and two solid media including: Wheat bran (W.b.) and Wheat seed (W.s.) on sporulation, biocontrol efficacy of Trichoderma harzianum Tr6 against Phytophthora drechsleri and growth promotion of the plant. The media were inoculated with 1ml of suspension containing 108 spores of the antagonist and were maintained in an incubator a light intensity of 206 Lux and at 28°C for 10 days. The medium Mol.C.B.M. of biomass had the most effect on sporulation (1.83×1010 spore/gdw), disease control (62.5%), height, fresh and dry weight of shoots and roots of the plant. But percentage inhibition was lesser than solid media at laboratory surveys.Therefore, the medium Mol.C.B.M. was efficient to encompass the objectives of this study.}, keywords = {Medium,wheat bran,Sporulation,Antagonist}, title_fa = {تولید و کاربرد Trichoderma harzianum Tr6 در کنترل مرگ گیاهچه ناشی از Phytophthora drechsleri و افزایش رشد در خیار}, abstract_fa = {جنس تریکودرما یکی از عوامل مهم بیوکنترلی در برخی بیماری‌های گیاهی است که با مکانیسم‌های مختلفی بیماری را کنترل می‌کند. این قارچ‌ همانند دیگر عوامل کنترل بیولوژیک تحت تأثیر فاکتورهای محیطی قرار می‌گیرد که محیط کشت از جملة این فاکتورها است. این تحقیق با هدف ارزیابی تأثیر ترکیب ملاس چغندر قند، شربت ذرت، مخمر نان و عصارة مالت (Mol.C.B.M.) به‌عنوان محیط کشت مایع، دانة گندم (W.s.) و سبوس گندم  (W.b.)به‌عنوان محیط‌های کشت جامد بر توان اسپوردهی، کنترل مرگ گیاهچه ناشی از Phytophthora drechsleri و توسعة رشد گیاهچة خیار توسط Trichoderma harzianum Tr6 انجام شد. محیط‌های کشت با 1 میلی‌لیتر سوسپانسیون اسپور آنتاگونیست با غلظت 108 اسپور تلقیح و سپس، در دمای 28 درجة سلسیوس و شدت نور فلورسنت 206 لوکس به‌مدت 10روز نگه‌داری شدند. تیمار مربوط به محیط کشت Mol.C.B.M. بیشترین توان اسپورزایی با میزان 1010×83/1 اسپور در هر گرم وزن خشک زیست‌تودة آنتاگونیست و نیز بیشترین درصد کنترل بیماری (5/62 درصد)، افزایش ارتفاع، وزن تر و خشک اندم‌های هوایی و ریشة گیاهچه را نشان داد؛ اما درصد بازدارندگی در شرایط آزمایشگاهی نسبت به محیط‌های کشت جامد کمتر بود. بنابراین، می‌توان گفت که محیط کشت مایع برای دستیابی به اهداف تحقیق، موفق عمل کرده است.}, keywords_fa = {اسپورزایی,آنتاگونیست,تریکودرما,سبوس گندم,محیط کشت}, url = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_53381.html}, eprint = {https://jbiocontrol.ut.ac.ir/article_53381_44cdedb5663e79cbf42cc19922476147.pdf} }