دیگر روشهای مرتبط با بیوکنترل
میلاد آئینی؛ محمد حامد قدوم پاریزی پور؛ پرنیان پولادی
چکیده
ویروس موزاییک توتون (TMV) ازجمله ویروسهایی است که تولید محصول گوجهفرنگی را در مزرعه و گلخانه، بهشدت کاهش میدهد. مطالعه و تحقیق حاضر جهت تعیین ترکیب مناسبی از رایزوباکترهای پروبیوتیک بهمنظور کاهش شدت بیماری ناشی از ویروس موزاییک توتون در میزبان گوجهفرنگی در شرایط گلخانه صورت گرفت. از سه جدایهی باکتری شامل Pseudomonas putida، Pseudomonas ...
بیشتر
ویروس موزاییک توتون (TMV) ازجمله ویروسهایی است که تولید محصول گوجهفرنگی را در مزرعه و گلخانه، بهشدت کاهش میدهد. مطالعه و تحقیق حاضر جهت تعیین ترکیب مناسبی از رایزوباکترهای پروبیوتیک بهمنظور کاهش شدت بیماری ناشی از ویروس موزاییک توتون در میزبان گوجهفرنگی در شرایط گلخانه صورت گرفت. از سه جدایهی باکتری شامل Pseudomonas putida، Pseudomonas fluorescens و Bacillus subtilis پس از اثبات خاصیت عدم آنتاگونیستی با یکدیگر، استفاده شد. غلظت 108 واحد تشکیلدهنده کلنی بر میلیلیتر از سوسپانسیون باکتریها به فراریشهی گیاهچههای گوجهفرنگی اضافه شد. گیاهچهها بهطور مکانیکی با TMV مایهزنی و به مدت شش هفته جهت ظهور علائم نگهداری شدند. دادههای شدت علائم بیماری، غلظت ویروس در گیاهان آلوده و شاخصهای رشدی گیاهان مایهزنی شده ثبت و مورد تجزیهوتحلیل آماری انجام گرفت. نتایج نشان داد که در تیمار ترکیب سه باکتری P. putida، P. fluorescens و B. subtilis شدت علائم و تجمع TMV در گیاهان گوجهفرنگی در مقایسه با سایر تیمارها، کاهش معنیداری دارد. در مقابل، شاخصهای رشدی گیاه با کاربرد این ترکیب باکتریایی، افزایش معنی-داری را در مقایسه با سایرین نشان داد. این نتایج نشان داد که ترکیبی از ریزوباکترهای پروبیوتیک دارای اثر همافزایی بوده و میتواند موجب کاهش غلظت ویروس و افزایش مؤلفههای رشدی گیاه میزبان گردد.